A román Dacia autógyár 5,1 százalékkal több gépkocsit értékesített tavaly

Európa

Az előző évinél 5,1 százalékkal több, összesen 736 570 gépkocsit értékesített 2019-ben a román Dacia, ez a Renault-csoporthoz tartozó márka eddigi legjobb teljesítményének számít.

A cég pénteken kiadott közleménye szerint az export 5,4 százalékkal nőtt. A gyártott gépkocsik közül több mint 581 ezret Európában értékesítettek, ezzel a Dacia a 13. helyre jött fel az európai autógyártók rangsorában.

A legtöbb Daciát – több mint 140 ezret – Franciaországban értékesítették tavaly, de az Olaszországban, Németországban és Spanyolországban eladott Daciák száma is meghaladta a hazai piacon értékesített 55 463 autót. A Romániában elért eredmény jobb ugyan az előző évinél, de a növekedés üteme 1,5 százalékra lassult az egy évvel korábban elért 26 százalékos növekedéshez képest.

A Dacia valamennyi modelljéből többet adtak el tavaly, mint 2018-ban, a legjobban a Logan fogyott Romániában, ebből több mint 20 ezret értékesítettek. A Duster bizonyult tavaly is a legkedveltebb hobbiterepjárónak az országban, a modellből Romániában eladott 12 795 jármű 70 százaléka összkerékmeghajtású volt.

A Dusterből egy speciálisan átalakított modellt is gyártott tavaly a pitestii Dacia-üzem, amellyel Ferenc pápát szállították egyes útvonalakon romániai látogatása alkalmával. A román pápamobilt tavaly év végén a Vatikánban helyezték forgalomba – közölte a Dacia.

A Daciát 1999-ben vette át a Renault-csoport és 2004-ben dobta piacra első modelljét, a Logant, megalapozva a román autómárka fejlődését az európai piacon.