Koronavírus és természeti katasztrófák: 823 millió euró uniós segítség nyolc tagállamnak, köztük Magyarországnak

Európa

• A támogatás legnagyobb részét, 692 millió eurót Horvátország kapja a márciusi földrengés utáni újjáépítésre és a koronavírus-járvány kezelésére

• Magyarország, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország és Portugália 124 millió euró előleget kap a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet kezelésére

• Lengyelország a júniusi áradások utáni helyreállításra kap hét millió eurót

A Parlament kedden jóváhagyta a horvát földrengés, a lengyel áradások és hét országban a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt 823 millió eurós uniós segítséget.

Az Európai Unió Szolidaritási Alapjából származó 823 millió euró támogatást az alábbiak szerint osztják szét:

• több mint 132,7 millió euró előleget kap Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Magyarország és Lengyelország a 2020 elején a koronavírus-járvány okozta súlyos népegészségügyi vészhelyzet kezelésére.

• Horvátország 683,7 millió eurót kap a 2020. márciusi pusztító erejű Zágráb- és környéki földrengés utáni helyreállításra. Az összeg első részletét, 88,9 millió eurót már 2020 augusztusában megkapta az ország.

• Lengyelország több mint hét millió eurót kap a Podkarpackie régiót sújtó júniusi áradások utáni helyreállításra.

Most először használják a szolidaritási alapot koronavírus-válaszlépések finanszírozására

2020-ban a koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezés keretében módosították az EU Szolidaritási Alap szabályait annak érdekében, hogy az Unió súlyos egészségügyi vészhelyzet esetén is használhassa a forrást.

Összesen 19 ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország) és három tagjelölt ország (Albánia, Montenegró és Szerbia) kért segítséget a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére. Magyarország, Írország, Görögország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország és Horvátország előleget kap ebből az összegből, erről szólt a mai szavazás a plenáris ülésen.

Háttér az EU Szolidaritási Alapjáról

Az egyes országoknak kifizetendő összegek részletes lebontása a Parlament jelentéstervezetében és a bizottsági javaslatban található. Magyarország a beérkezett kérelmei teljes elbírálásáig 26,6 millió euró előleget kap.

Olivier Chastel (Renew, Belgium) képviselő jelentését, amely a támogatásra irányuló javaslat elfogadását ajánlja, és Monika Hohlmeier (EPP, Németország) a költségvetés-módosítást jóváhagyását ajánó jelentését egyaránt 682 szavazattal, nyolc ellenszavazat és két tartózkodás mellett fogadták el.

A következő lépések

A tagállamok szakminisztereiből álló Tanács október 30-án már jóváhagyta a támogatást, amely a plenáris jóváhagyását követően kifizethető a tagállamoknak. A Bizottság folyamatosan bírálja el a beérkezett tagállami kérelmeket, és az eljárás végeztével tesz majd javaslatot az egyes tagállamoknak kifizetendő támogatás végösszegére.