2020-ban is az EU és tagállamai nyújtották a legtöbb fejlesztési támogatást a világon, melynek összege elérte a 66,8 milliárd eurót

Európa

2020-ban az EU és 27 tagállama jelentős mértékben növelte a partnerországoknak nyújtott hivatalos fejlesztési támogatást, melynek összege a tavalyi évben 66,8 milliárd eurót tett ki. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Fejlesztési Támogatási Bizottsága által közzétett előzetes adatok szerint ez 15%-os nominális növekedést jelent, és az összesített uniós bruttó nemzeti jövedelem 0,5%-ának felel meg, szemben a 2019. évi 0,41%-kal. Ezzel az EU és az uniós tagállamok megerősítették a világ adományozói körében betöltött vezető helyüket, és nagy lépést tettek azon vállalásuk teljesítése felé, hogy 2030-ig az Unió összesített bruttó nemzeti jövedelmének legalább 0,7%-át fordítják hivatalos fejlesztési támogatás céljára. Ez különösen fontos most, amikor oly sokan szembesülnek súlyos egészségi, gazdasági és szociális kihívásokkal a koronavírus-válság miatt.
A 2020. évi adatok összességében 17 tagállam esetében jelzik a hivatalos fejlesztési támogatás nominális növekedését a 2019-ben biztosított támogatáshoz képest. Közéjük tartozik Magyarország is, amely 2020-ban 361 millió euró értékben nyújtott fejlesztési támogatást, ami a bruttó nemzeti jövedelem 0,27%-ának felel meg. Ez számottevő növekedést jelent 2019-hez képest, amikor is Magyarország 279 millió eurót fordított a fejlesztési támogatás céljára. Az EU intézményei (vagyis az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank) által folyósított hivatalos fejlesztési támogatás 3,7 milliárd euróval, azaz 27%-kal nőtt 2020-ban az előző évvel összevetve.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.