Európa-szerte el kellene ismerni az azonos neműek más tagállamban bejegyzett házasságát és élettársi kapcsolatát

Európa
  • A szivárványcsaládokat és az azonos nemű párokat ugyanúgy megilleti a mozgás szabadsága és a családegyesítés joga, mint másokat
  • A Bizottságnak az uniós értékek megsértése miatt eljárást kellene indítania a magyar, a lengyel és a román kormány ellen

Az Uniónak fel kellene számolnia az LMBTIQ-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat, mondják a képviselők.

A Parlament az Unióban élő LMBTIQ-emberek jogairól szóló, 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban kiemeli, hogy ezeknek az európaiaknak az Unió minden részén gyakorolni kell tudniuk jogaik teljes körét, ebbe a szabad mozgás jogát is beleértve.

Középpontban a szabad mozgás joga és a családok jogai

Az állásfoglalás szerint az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni.

Coman kontra Hamilton ügyben az Európai Bíróságon 2018-ban hozott ítélet szerint a szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelvben a házas- és élettársakról szóló szabályok az azonos nemű párokra is vonatkoznak. A Bizottságnak ezért jogérvényesítési eljárást kellene indítania Romániával szemben, hiszen a román kormány azóta sem módosította az ítélet szellemében a helyi jogszabályokat, mondják a képviselők.

Az állásfoglalás arra bíztatja a tagállamokat, hogy ismerjék el a gyermek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket. A képviselők szerint családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak. A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy az egyik tagállamból egy másikba költöző családok gyermekei ne válhassanak jogi értelemben hontalanná (állampolgárság nélkülivé).

A képviselők végül megjegyzik: Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTIQ-közösséget. A Parlament emiatt további uniós intézkedéseket (kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetési lépéseket) kér a két ország kormánya ellen.

Háttér

A Parlament Petíciós bizottsága kérésére 2021 tavaszán tanulmány készült arról, hogy milyen nehézségekkel küzdenek meg a szivárványcsaládok, amikor az Unión belül mozognak. Az állásfoglalást inspiráló tanulmány nyolc, a bizottságban megvizsgált petíciót példaként említ, ezek közül ötöt 2020-ban hallgatott meg a bizottság.