Orbán Putyin találkozó

G7: Összeomlott az orosz gázimport, Putyin bajban lehet

Gazdaság

Miközben Orbán Viktor továbbra is foggal-körömmel védi Oroszország érdekeit, úgy tűnik, Putyin zsarolási potenciálja lassan kimúlik.

A G7 rámutat: míg tavay az év azonos időszakában 2,7-2,8 milliárd köbméter orosz gáz futott be hetente, idén kevesebb mint heti 600 millió köbmétert vásárolt Putyintól a kontinens. Az európai import azonban így sem omlott össze: bár az előző egy-két hét rámutatott néhány kockázatra, a kieső orosz behozatal nagyobb részét egyelőre sikerül pótolni, így idén télre még akkor is elég lehet a gáz, ha az oroszok semmit nem küldenek.

Ami az idei telet illeti, valószínűleg a legrosszabb forgatókönyv valósul meg. Bár az oroszok szinte teljesen elzárták a csapokat, a tartalékok viszont elég szépen gyűlnek.

Cinikus üzenet a Gazpromtól: Európa készülhet a fagyhalálra

Ha úgy kalkulálunk, hogy márciusig 250 milliárd köbméter fogy, akkor nagyjából 150 milliárd köbéternyi behozatalra és saját kitermelésre lesz szükség, jelen állás szerint a többit lehet majd a tárolókból fedezni. Ez – ha a saját kitermeléssel nem számolunk – akkor heti körülbelül 6 milliárd köbméternyi importigényt jelent. Az elmúlt hetek alapján pedig úgy tűnik, hogy ez a szükséges mennyiség az oroszok nélkül is meglehet – összegezte a lényeget a G7.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.