Miért utaztak Kósáék Új-Zélandra?

Helyi hírek

Gyakorlatilag az egész hazai sajtót bejárta a Bors magazin által megszellőztetett hír: Kósa Lajos Debrecen korábbi polgármestere és Halász János kulturális államtitkár és debreceni alpolgármester Dubajba utazott.

Később kiderült, hogy az arab emírség csak átszállóhelyként funkcionált, és a debreceni politikusok végső úticélja Új-Zéland volt, egész pontosan az ország legnépesebb városa, Auckland. Ha már ott jártak, megnézték a Mount Smart stadionban fellépő Rolling Stones koncertjét is.

Az új-zélandi szórványmagyarságot látogatták meg

Kósa Lajos a Hír24-nek adott interjújában elmondta, az utazás apropója nem Mick Jaggerék koncertje volt. Már csak azért sem lehetett ez a valódi ok, mert a banda eredetileg év elején lépett volna fel Aucklandben, de egy sajnálatos haláleset miatt halasztották a koncertet november végére.

Kósáék egy forgatócsoportot – a DTV stábját – kísértek el, akik korábban már számos egyéb országban, több forrásból elnyert pályázati pénzen készítettek filmeket a külhoni magyarokról. Velük tartott Halász János fia és Kósa Lajos kabinetfőnöke is, aki az ausztráliai Perth-ben lakó rokonát látogatta meg.

A volt debreceni polgármester elmondása szerint az utat mindenki saját zsebből fizette. A repülőjegy fejenként 450 ezerbe került, egy szállodai éjszakáért 30 ezret kellett fizetni.

„Úgy tudtam, Új-Zélandra utazni nem tilos. Magánpénzből utazni pláne nem tilos. Arról pedig végképp nem tudtam, hogy folyamatosan be kell számoljak a sajtónak, merre járok, miből, kivel, miért” – fogalmazott Kósa.

A DTV cáfol

A Kósáék utazásával kapcsolatba hozott debreceni televízió az alábbi közleményt jelentette meg a dehir.hu-n:

A Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány 2006 óta készít filmeket a szórványban élő magyarságról, ezek a filmek mindig pályázati forrásokból készültek. Az alkotásokat mindig bemutatta a Magyar Televízió és a Duna Televízió, ezt követően pedig láthatták a Debrecen Televízió nézői is.

Több ízben járt stáb az Egyesült Államokban, egy alkalommal pedig Dél-Amerikában is. Ezekkel a forgatásokkal egyfajta missziót is teljesített a Debrecen Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány, mivel a kint élő magyarságnak semmilyen eszköze és lehetősége nincs arra, hogy a saját múltját dokumentálja.

Az idei év elején felmerült, hogy a még fel nem dolgozott ausztráliai és új-zélandi diaszpóráról is filmet készíthetne a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány. Ennek érdekében több pályázatot nyújtott be, és az egyik, az EMMI-hez benyújtott nyert 10 millió forintot a „Diaszpóra” című film elkészítésére. A pályázati pénzzel – mint mindenkinek minden esetben – részletesen, minden forintra kiterjedően el kell számolni. A produkciót az alapítvány forgatja, kizárólag a saját és a közreműködő személyek eszközeivel.

A forgatásokat tavasz óta szervezik, igazodva a kinti szereplők, és a munkában résztvevő, Ausztráliában élő operatőr időbeosztásához.

A Debrecen Városi Televízió Kft. megbízásából stáb semmilyen módon nincs jelen a forgatáson, sem eszközökkel, sem munkaidőben dolgozó munkatársaival. A forgatáson viszont részt vesznek olyan debreceni vállalkozók, akik alkalmanként a Debrecen Televízió műsorainak megvalósításában szerepet kaptak. A film rendezője szabadsága terhére vesz részt a film elkészítésében.

Annyi köze lesz a Debrecen Televíziónak a filmhez, hogyha elkészül, és a magyar köztelevízió bemutatta, akkor ezt követően a DTV is műsorára tűzi – hasonlóan az eddigi alkotásokhoz.

A Debrecen Városi Televízió Kft. a sértő, valótlan tényt állítókkal vagy híresztelőkkel szemben jogi úton lép fel jó hírnevének megsértése miatt.

(Fotó: Bors)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük