Letartóztatását indítványozza az ügyészség a három megyében elfogott drogdílereknek

Helyi hírek

A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta annak a tizenkét drogkereskedő gyanúsítottnak a letartóztatását, akiket három megye rendőrei a Terrorelhárítási Központ és a Kecskeméti Járási Ügyészség közreműködésével egy összehangolt akció keretében vettek őrizetbe.

A megalapozott gyanú szerint a drogkereskedők Kecskeméten, Szolnokon és Jászkarajenőn már hosszabb ideje, szervezetten árultak drogokat több fogyasztónak. A gyanúsítottak jellemzően „kristály” fantázianevű, etil-hexedront tartalmazó drogot árultak, ami 2021. január 1. óta kábítószernek minősül.

A rendőrök 2021. június 7-én, hajnalban, egy összehangolt akció keretében ütöttek rajta a dílereken. Az akcióban – ami Kecskeméten, Szolnokon és Jászkarajenőn összesen tizennégy helyszínen zajlott – a kecskeméti nyomozókon kívül Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyei rendőrök, a Terrorelhárítási Központ egységei és a Kecskeméti Járási Ügyészség ügyészei (összesen 200 hivatalos személy) is részt vettek.

A sikeres akció során összesen tizenöt személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük tizenkettőt – kilenc férfit és három nőt – őrizetbe is vettek. A rendőrök az elfogott dílereket bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével, illetve bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsítják. A rajtaütés során mintegy 2 kg kábítószergyanús anyagot, 4.600.000 forint készpénzt, autókat, ékszereket és mobiltelefonokat is lefoglaltak. A rendőrök kezdeményezték az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását is.

A Kecskeméti Járási Ügyészség indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását, mert a bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt alappal tartani kell attól, hogy a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül a cselekmények szervezettsége miatt az is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak a bűntársaik figyelmeztetésével, a drogfogyasztók befolyásolásával vagy megfélemlítésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül a megélhetésüket drogkereskedéssel biztosító, részben büntetett előéletű gyanúsítottak letartóztatását a bűnismétlés veszélye is indokolja.

Az ügyészség indítványáról a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon fog dönteni.

Drogkereskedői hálózatot számoltak fel három megyében