Móra Ferencet bemutató állandó kiállítás készül a szegedi múzeumban

Kultúra

Névadója, Móra Ferenc életét és ikonikus műveit bemutató állandó kiállítás készül a szegedi múzeumban – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t.

Hegedűs Anita közölte, hogy a Móra rengeteg című tárlat kurátora az író dédunokája, Vészits Andrea, a kiállítás társalkotója pedig Zöldy Z Gergely látványtervező, akinek köszönhetően az irodalom a képzőművészet nyelvén is megszólal és egy varázslatos világ várja majd a látogatókat.

Móra Ferenc már száz évvel ezelőtt felismerte a természetvédelem fontosságát, és életművének ez az üzenete és aspektusa ma még fontosabb aktualitása miatt. A szegedi múzeum hamarosan megnyíló új kiállítása segít tudatosítani, hogy minden ember a természet része, és hogy mekkora veszéllyel járhat, ha elszakad tőle. Ennek megfelelően a természethez való meghitt viszonyán keresztül mutatja be a tárlat Móra Ferenc életútját és munkásságát.

A hamarosan elkészülő új állandó tárlat alkotói fontosnak tartják, hogy a lehető legszélesebb közönséget szólítsák meg. A játékos elemek segítségével szeretnék bevonni a gyerekeket az író izgalmas világába, de a szerzőt jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgál majd a kiállítás.

A tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket, akik kedvenc virágaival díszíthetik fel Móra Ferencet, és azt is megtudhatják, milyen állat vagy növény szeretett volna lenni. Az író életét évgyűrűkön keresztül ismerhetik meg, egy fa törzsében tekeredő csigalépcsőn át pedig a lombházba juthatnak, ahol Móra Ferenc öt legendás regénye elevenedik meg egyedi és varázslatos minivilágokat rejtő könyvmakettek formájában.