Nyugdíj, postás, nyugdíjas

Négy százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést javasol a DK

Ország

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy az idei költségvetésben elfogadott 2,8 százalék helyett összességében négy százalékkal emeljék meg a nyugdíjakat. Az emelést visszamenőlegesen, január 1-től kellene kifizetni.

A párt gazdasági szakértője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján indoklásként azt mondta, hogy tavaly 4,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy ezen belül az idényáras termékek 10,8, a cukor 8,4, az élelmiszerek pedig 6,9 százalékkal drágultak.

A szakértő úgy fogalmazott: a DK indítványa nem reformértékű lépés, de legalább valamilyen módon kompenzálja az inflációt. Dávid Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas-társadalomnak nincsenek tartalékai. Szavai szerint ezért is “erkölcstelen”, hogy a parlament csak novemberben szokta kiigazítani a nyugdíjasok inflációból fakadó veszteségeit.

Emlékeztetett arra is, hogy nemcsak a DK, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata is négy százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést javasol.

Végül azt mondta, hogy hosszú távú megoldást az adhat, ha visszanyúlnak a 2010. előtti vegyes indexálású nyugdíjszámítási módszerhez, amikor nem csak az inflációt, de a bérek változását is figyelembe vették a nyugdíjemelés kiszámításakor.