Müller Cecíila

Müller Cecília: Exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma

Ország

A pandémia harmadik hullámát éljük, napról napra exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői online tájékoztatóján. Hozzátette: mintegy két hete egyre növekvő számban azonosítunk fertőzötteket.

Nagyon súlyos újabb járványhullám indult több országban, valószínűleg a vírusmutációk miatt – mondta. Ezek sokkal fertőzőképesebbek, mint a korábbiak, és súlyosabb tüneteket okoznak – szemben a korábbi szakértői vélekedéssel, amely enyhébb lefolyásúnak írta le őket.

Negyedével nőtt a lélegeztetésre szoruló betegek száma, ezek az adatok pedig fokozott óvatosságra intenek minket – tette hozzá.

Egyre több embernél, már 378 főnél mutatták ki itthon máig az angol, 34-nél pedig egyéb más variánst, melyek járványügyi szempontból nem bírnak különösebb jelentőséggel. A brazíliait és dél-afrikait még nem tudták kimutatni.

A 378-ból mindössze tíznél tudták összekapcsolni utazással, tehát a többiek Magyarországon fertőződtek meg, vagyis közösségi terjedést láthatunk.

Hozzátette: nagyon fontos a következő két hét, amikor annyi embert tudunk beoltani, mint eddig, ezzel pedig jelentősen javítani lehet a járványügyi helyzetünket.

Beszélt a Sinofarm vakcinájáról. Ez teljes vírus, fertőzést nem tud okozni, de sokkal jobban megmozgatja az immunrendszert, abban bíznak, hogy nagyobb, akár tartósabb védelmet nyújt, de persze majd a jövő fogja eldönteni – mondta. Ezt a lehetőséget, kérem, ne hagyja ki senki – tette hozzá.

Nincs az a vakcina, ami 100 százalékos védelmet nyújtana, de látjuk a gyártói előiratokban, hogy 70 százalék feletti a hatásfokuk.

A kínai vakcina 18 év felett bárkinek adható. Hozzátette: elterjedt a hírekben, hogy 65 év felett nincs elég tapasztalat, de ezt gyakorlatilag mindegyikre elmondhatnánk, és megvéd a szövődményektől, így ez elég ok, hogy éljünk vele.