Zárják be a kaszinókat, nyissák meg a stadionokat – A Momentum 5 járványkezelési javaslata

Ország
Koronavírus

A kormány járványügyi korlátozásaira sajtótájékoztatón reagált Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje, valamint Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a főváros egészségügyi tanácsnoka.

1. Zárják be a Fidesz-kaszinókat. Elképesztő, hogy a fideszes strómanok által tulajdonolt kaszinók a járvány legsúlyosabb heteiben is nyitva tarthatnak, újságírók által készített felvételekből pedig azt is tudjuk, hogy hatalmas a zsúfoltság, és még a maszkviselési szabályokat sem tartják be. Ne kivételezzenek a strómanjaikkal, zárják be a kaszinókat!

2. Nyissák meg oltási pontnak a stadionokat. Folyamatosan érkeznek Magyarországra a vakcinák, mégis több mint 150 ezer adag vakcina áll a raktárakban. Pörgesse fel a kormány az oltási programot, például azzal, hogy az üresen álló, közpénzmilliárdokból épült futballstadionokat oltási ponttá alakítják, ahogy Spanyolországban a Barcelona stadionjával is teszik.

3. Biztosítsanak külön bértámogatást az otthon maradó szülőknek! A kormány döntése alapján egy hónapra bezárják az óvodákat és iskolákat, így rengeteg szülőnek kell otthon maradnia a fiatalabb gyermekeivel. Ha a kormány tényleg családbarátnak tartja magát, bizonyítsa végre, és biztosítson külön, 100%-os bértámogatást az otthon maradó szülőknek, amíg fel nem oldják a korlátozásokat!

4. Töröljék el az egészségügyi szolgálati jogviszonyt! Az egészségügyi szakemberek túlterheltek és ismét nagy kihívás előtt állnak, a kormány eközben kényszerítette rájuk az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt. Ezért a Momentum az egészségügyi szolgálati jogviszony eltörlésére szólítja fel a kormányt. Az orvosi béremelés fenntartása mellett állítsák vissza az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, és emeljék a fizetésüket az orvosi bérek legalább 60%-ára!

5. Függesszék fel az új TB-törvény végrehajtását. A TB-törvény tavaly júliusi módosításával a kormány több tízezer embert zárhat ki a társadalombiztosítási rendszerből, miután lejár a március 10-ig tartó moratórium. Ez a lépés egy járvány közepén különösen embertelen: a legsúlyosabb hónapok előtt állunk, és pont most tagadná meg az állam az egészségügyi ellátást a legszegényebb honfitársainktól. Függesszék fel az új TB-törvény végrehajtását a járvány végéig, állítsák vissza minden állampolgár TB-jogviszonyát, hogy ne kelljen még több embernek meghalnia!

További részletek a sajtótájékoztatóról készült Facebook Live-ban.