Engedély nélkül forgalmazott vírusellenes készítményt

Rendőrség

A Csongrádi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfivel szemben, aki egy webáruházon keresztül, másfél éven át értékesített – többek között – vírusos betegségek kezelésére alkalmasnak hirdetett cseppeket.

A vádirat szerint a vádlott 2017 augusztusában Romániában alapított egy céget, többek között gyógyszerkészítmények gyártására. Ezt követően a cég nevében 2017 decemberében egy magyar nyelvű webáruházat hozott létre, kapcsolattartóként magát megjelölve. A weboldalon egy nátrium-kloridot, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint „a maláriát 48 óra alatt kiírtja a szervezetből”, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, de alkalmas különböző fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is. A vádlott a weboldalon, a közösségi média más felületein videókban is népszerűsítette a terméket, ahol személyesen ismertette az oldat hatásait, felhasználási módjait. A vádlott egyébként az általa beszerzett alapanyagokból maga csomagolta a terméket csongrádi lakásán és azt online fizetéssel tudták a vevők kifizetni. A férfi a weblap 2019. júliusi törléséig mintegy 1,2 millió forint értékben értékesített az oldatból.

A vádlott által forgalmazott termék a hatályos szabályozás szerint gyógyszernek minősül, melynek forgalmazására engedéllyel nem rendelkezett.

Az ügyben a feljelentést – a WHO felhívását és egy magánszemély Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett bejelentését követően – az országos tisztifőorvos tette. A WHO felhívása szerint a szert 2010 után másodszor forgalmazzák és több országban káros hatások léptek fel, ezért a termék forgalomba hozatala közegészségügyi veszélyt hordoz. Ugyancsak bejelentéssel élt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is, kiemelve, hogy valójában egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

A járási ügyészség a férfivel szemben a felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé válással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségéről a Csongrádi Járásbíróság fog dönteni.