Rokonának adta ki magát igazoltatásakor

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt egy szegedi nő ellen, aki közúti igazoltatásakor hamis adatokat adott meg a rendőröknek.

A vádirat szerint a vádlott idén februárban Sándorfalván közlekedett gépjárművel, amikor őt a rendőrség munkatársai ellenőrizték. A járőrök az intézkedés során felszólították, hogy adja át vezetői engedélyét, személyi igazolványát, valamint a jármű papírjait. Mivel a vádlott jogosítvánnyal nem rendelkezik, azt nyilatkozta, hogy az okmányokat táskájával együtt otthon felejtette. Arra a rendőri felszólításra, hogy akkor adja meg a személyes adatait, egy olyan, távoli rokona adatait diktálta be, akiről tudta, hogy van jogosítványa.

A járőrök az adatokat ellenőrizték, azokat valósként állapították meg, majd a vádlottat – amiért nem tartotta magánál okmányait – szabálysértés miatt helyszíni bírsággal sújtották. A bírságról szóló formanyomtatványba az előzmények alapján nem a vádlott, hanem az általa megadott rokon adatai kerültek, akit így a vádlott szabálysértés elkövetésével vádolt meg hamisan.

A vádlottat a járási ügyészség közokirat-hamisítás bűntettének illetve szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétségének elkövetésével vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.