Az MLSZ szerint nem is keresnek olyan sokat a magyar focisták

Sport

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szerint a hazai sajtó “tévesen, utánajárás és ellenőrzés nélkül érthetetlenül” eltúlozta az NBI-ben szereplő futballisták átlagos fizetésére vonatkozó adatokat az európai szövetség (UEFA) által készített szakmai anyag alapján.

Az MLSZ a szerdai közleményében kiemelte, hogy az UEFA 14. alkalommal tette közzé az európai labdarúgás összesített számadatait tartalmazó, úgynevezett Benchmark Riportot.

“A rendkívül alapos, értékes és hasznos szakmai anyagnak a hazai sajtóban történt megidézése, felhasználása sajnálatos módon a legtöbb helyen jelentős tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz”

– írta az MLSZ, hozzátéve, hogy a magyar média az UEFA-ra hivatkozva “eltúlzott bérekkel irritálta a közvéleményt”.

“A szenzációként tálalt sokmilliós bérekhez képest az UEFA által vizsgált 2018/19-es évadban az NBI-es csapatoknál a ténylegesen játékosoknak fizetett átlagos alapbér havi bruttó 1,63 millió forint volt”

– áll a közleményben.

Az MLSZ az eredeti UEFA-anyag áttekintését javasolja azoknak, “akik szeretnék megismerni az európai futball adatait, összehasonlító trendjeit, gazdasági hátterét és alakulását”, egyúttal emlékeztetett rá, hogy az UEFA a klubokat működtető gazdasági társaságok nyilvános beszámolói alapján állítja össze saját tanulmányát.

“Ezen beszámolók illetve adatok a hazai újságírók, sportszakemberek és érdeklődők számára is elérhetők, másrészt az MLSZ apparátusa szívesen rendelkezésre áll konzultációra az újságírók és önjelölt sportközgazdászok számára is, hogy elkerüljék téves adatok, következtetések közlését” – írta közleményében az MLSZ.