Újabb környezetkárosító incidens történt Norilszk környékén

Világ

Elismerte a Nornickel orosz bánya-és fémipari vállalat vasárnap, hogy a környzetvédelmi előírásokat durván megsértve pumpált szennyvizet a tundrába egyik üzemének területéről Norilszk könykékén.

A szombaton történt környezetszennyező incidensről, amely során egy nikkelfeldolgozó üzem talhani bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet pumpáltak ki, és a Harajelah folyót szennyezés fenyegeti, a Novaja Gazeta független lap számolt be elsőként.

A Nornickel szerint a szennyvizet túláradás miatt pumpálták ki a tárolóból, de előzetesen megtisztították ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait minden esetre felfüggesztette. A Nyomozó Bizottság (SZK) helyi részlege dúsítóüzemek folyékony hulladékának illegális lerakásáról.

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.