budapesti tűzijáték

Lefújták a tűzijátékot, elmarad a Szent Jobb-körmenet is

Ország Rendőrség

A tűzijáték elhalasztásáról döntött szombat déli ülésén a várható kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.

Kovács Zoltán, a testület vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs arra jutott, hogy az este 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos. A tervek szerint a tűzijátékot jövő szombat este 9 órakor tartják meg.

– Elmarad a Szent István-napi hagyományos Szent Jobb-körmenet is Budapesten, az ünnepi szentmisét megtartják a Szent István-bazilikában, de kivetítőkön a tér felé is közvetítik – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szombaton délután az MTI-vel.

Azt írták, figyelembe vették az operatív törzs ajánlását. A szentmise után a körmenet helyett a “rendkívüli körülmények közt érvényes szokás szerint” a Szent István-bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb-ereklye előtt zenés imaórát tartanak, amelynek végén a szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ereklyével megáldja a híveket.