Deák sztrájk

Péntek reggel folytatódtak a tanársztrájkok Szegeden

Gazdaság Helyi hírek Kultúra

Péntek reggel becsengetés előtt több szegedi iskolánál is felolvasták azt a közös nyilatkozatot, amit város- és megyeszerte számos intézményben írtak alá tiltakozásul meghurcolt, kirúgott kollégáikért.

A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumnál a vaskerítést ezúttal nem a ballagáson megszokott virágokkal díszítették, hanem transzparenseket rögzítettek. A kiállás szervezője, Mészáros Imre műszaki vezető, a PDSZ országos választmányának tagja az eseményről tudósító szeged.hu portálnak elmondta, reggeli akciójuk célja, hogy kifejezzék a szolidaritásunkat a köznevelésben dolgozók, különös tekintettel a szankcionált sztrájkoló és polgári engedetlenkedő kollégáink iránt.

A félórás szolidaritás akció elején és végén egy-egy tanár olvasta fel az alábbi közös nyilatkozatot, ami minden, a demonstrációban részt vevő intézménynél elhangzott reggel.

Kedves Kollégák! Szabadságszerető Barátaink!

Alulírottak, a szegedi és Szeged környéki oktatási és nevelési intézmények dolgozói, tanárai, oktatói, alkalmazottai ma, 2022. október 14-én, a következő nyilatkozatot tesszük:

Kinyilvánítjuk, hogy az elkövetkezőkben közösen lépünk fel az oktatás bármely részterületének a képviseletében – az óvodáktól az általános iskolákon át a gimnáziumokig, a Szakképzési Centrumok intézményeitől a tankerületi iskolákig. Nem hagyjuk, hogy megosszanak bennünket, hiszen a céljaink közösek: egy élhetőbb, érdemben megfizetett, színvonalas munkát garantáló szisztémáért küzdünk!
A leghatározottabban elítéljük a hatalom megfélemlítési módszereit, amivel az oktatásügy jobbá tételéért harcoló kollégáinkat büntetik, megalázó módon fenyegetik, méltatlanul elbocsátják! Követeljük, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás alkotmányos jogának bármely erőszakmentes kifejezése mindenkit megillessen, ezért semmilyen retorzió senkit ne érhessen!
Kijelentjük, hogy itt helyben, Szegeden nem tűrjük, hogy bárkit meghurcoljanak, ha a jelenlegi oktatáspolitikával szemben jogosan és határozottan fellép. Amennyiben ez megtörténne, a nyilvánosság minden rendelkezésünkre álló erejével fogjuk megvédeni kollégáinkat, legyen az óvodai, iskolai, gimnáziumi vagy a szakképzésben dolgozó munkatársunk! Egységesen állunk ki egymásért!
Követeljük, hogy az erőfitogtatás esztelenül fenyegető politikáját váltsa fel az azonnali változásokat garantáló, érdemi döntéshozókkal folytatandó tárgyalási hajlandóság – kezdjék el az oktatás és nevelés minden területén a megalapozott reformfolyamatok elindítását!
Meggyőződésünk, hogy a ránk bízott gyerekek és diákok érdekeit nem a bénító rettegés, nem a hamis fegyelem béklyója, nem az elfojtott vélemény, hanem a közös érdekeinkért folytatott nyilvános dialógus és a félelem nélküli beszéd szolgálja. Ezért valódi sztrájkjogot, autonóm szervezeti struktúrát, döntési jogokkal felruházott tárgyalópartnerek fellépését sürgetjük!

Deák Ferenc szavai adjanak nekünk és minden magyarországi pedagógusnak erőt:

»Az elnyomás csak gyávaságot szül, s csak a szabadság boldogító érzete képes független elhatározást ébreszteni a szabad polgárok keblében.«

Ezért mi most, itt Szegeden, közösen, egymásért és minden meghurcolt kollégánkért szolidaritási fogadalmat teszünk!

Együtt sikerülni fog!

Szeged, 2022. október 14-én”

Pénteken sztrájkba lépett a Deák Ferenc Gimnázium huszonhárom tanára is, akik ezen a napon, a végzős osztályoknak igen, másoknak nem tartanak órát. Negyedórával az első tanítási óra megkezdése előtt kiálltak a középiskola főbejárata előtti lépcsőre, és felolvasták a közös nyilatkozatot.

A Gábor Dénes dolgozói is kiálltak magukért és a pedagógusokért. Libor Tamás, a technikum oktatója arról beszélt, azzal, hogy támogatják a pedagóguskollégáik sztrájkját, saját magukért is tüntetnek. Itt az intézmény diákjaik hamarabb voltak ott a Gábor Dénes épülete előtt és álltak be az élőláncba, mint a dolgozók maguk.

– Vannak intézmények, ahol a járdán is üzentek, ez történt például a Béke utcai Általános Iskola előtt – írta a szeged.hu.

A portál információi szerint a mai sztrájkban Szegeden és Csongrád-Csanád megyében az alábbi iskolák vettek részt:

Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából 17 fő
Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából 24
Horváth Mihály Gimnáziumból 5
Németh László Gimnázium és Általános Iskolából 37
Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból 30
Rókusi Általános Iskolából 38
Szegedi Arany János Általános Iskolából 43
Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumból 2
Szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános iskolából 22
Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolából 37
Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Gimnáziumból 26
Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumból 23
SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet részéről 15
SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolából 26
SZTEJKI Eötvös József Gimnáziumból 35
Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából 41
Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolából 48 fő

Összesen: 519 fő

Nyitókép: Móra Krisztina – telex.hu