Szeged, belváros, városháza

Ezek a legdrágább utcák a szegedi ingatlanpiacon

Gazdaság Helyi hírek Ország

Hogyan alakultak az ingatlanárak Magyarország harmadik legnagyobb településén, mennyiért vehetünk most lakást, házat Szegeden? És vajon hova költözik az elit a Csongrád-Csanád megyei székhelyen; melyek a legdrágább utcák a Dél-Alföld legnagyobb településén, Szeged városában? Vármegyéket górcső alá vevő ingatlanpiaci cikksorozatában ezekre a kérdésekre kereste a választ a Pénzcentrum.

A KSH adatai szerint 2022 harmadik negyedévére, a 2015-ös szintet 100-nak véve, a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Az várható volt, hogy a lakásárak folyamatos kétszámjegyű növekedése nem tarthat örökké, és már 2022 tavaszán is érzékelhető volt az érdeklődés gyenge csökkenése – hangsúlyozza a portál.

Most a kivárás jellemző, ami nem is feltétlenül ugyanúgy hat majd a piac minden szegmensében. Az, hogy mikor kap új lendületet a piac, vagy annak legalább egy része, éppen úgy függhet a hitelkamatok alakulásától, mint attól, hogy az első „valódi” tél tapasztalataiból tavaszra milyen következtetéseket szűrnek le az emberek. Az is mozdíthat a piacon, ha mérséklődnek az árak, illetve a vevők jobban kihasználják a most éppen bővebbé váló alkulehetőségeket és a 2023-ban is elérhető lakástámogatásokat

Honnan kezd majd el konszolidálódni az árszínvonal? A Pénzcentrum friss, megyeszékhelyeket vizsgáló cikksorozatában épp ennek járt utána. A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 522 091 forintot kértek Szeged egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

A portál megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 560 302 forintért (542 tranzakció alapján), míg a panellakások 473 879 forintos fajlagos áron (392 tranzakció alapján) keltek el Szegeden. A családi házakért pedig 489 148 forintot kértek (55 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Csongrád-Csanád megye székhelyén.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A Pénzcentrum a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Szeged legdrágább utcái. Leszögezik, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Szeged város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet.

Fontos azt is kiemelni, hogy a látható értékeket a tranzakciók darabszáma és egy-egy extrém adás-vétel is komolyan torzíthatja.

A 20 legdrágább utca a szegedi ingatlanpiacon:

Derkovits fasor (703 ezer forint/nm)
Zászló utca (686 ezer forint/nm)
Teve utca (643 ezer forint/nm)
Traktor utca (631 ezer forint/nm)
Radnóti utca (602 ezer forint/nm)
Széchenyi tér (596 ezer forint/nm)
Sík Sándor utca (581 ezer forint/nm)
Palánkai utca (571 ezer forint/nm)
Arany János utca (568 ezer forint/nm)
Hajnal utca (567 ezer forint/nm)
Roosevelt tér (560 ezer forint/nm)
Gelei József utca (559 ezer forint/nm)
Sándor utca (559 ezer forint/nm)
Népkert sor (557 ezer forint/nm)
Bal fasor (556 ezer forint/nm)
Püspök utca (552 ezer forint/nm)
Fülemüle utca (551 ezer forint/nm)
Marostői utca (551 ezer forint/nm)
Malom utca (547 ezer forint/nm)
Veres Ács utca (545 ezer forint/nm)

Nyitókép: Frank Yvette