Szeged, Szegedi Nemzeti Színház, bemutató, Szerelmes Shakespeare, színház, kultura, olvasópróba, Menczel Andrea

Romantikus vígjáték lesz a szegedi színházban az évad első bemutatója

Helyi hírek Kultúra

A Szerelmes Shakespeare az Oscar-díjas film alapján készült színpadi változat, amely szórakoztató, látványos és fordulatos előadást ígér.

A történet szerint Will Shakespeare, a fiatal drámaíró pénzügyi gondokkal és alkotói válsággal küzd egyszerre, amikor egy új darab előadására készülve beleszeret abba a színészbe, aki, bár férfinek adja ki magát, valójában hercegnő. Shakespeare viszont nem független, családja van, a hercegnőt pedig akarata ellenére főúri házasságra kényszerítik. A női főszereplő Menczel Andrea, Shakespeare alakítója pedig Krausz Gergő. A színház weboldalán olvasható a részletes szereposztás.

Barnák László, a színház igazgatója a Szegedi Nap kérdésére elmondta, hogy a darabot az elmúlt télen választotta ki a Szegedi Nemzeti Színház művészeti tanácsa. Az előadással nem akarnak kapcsolódni a jelenlegi hazai vitákhoz, amelyek a házastársi hűségről és a nemek változtatásáról szólnak. Shakespeare korában a női szerepeket is férfiak játszották a londoni Globe Színházban, részben erre épül a történet.

“A színházcsinálásról szól elsősorban, arról a a szenvedélyről, ami az alkotót a színpadhoz köti, és ehhez kapcsolódik aztán egy sorsfordító szerelem.”

Az igazgató hozzátette, hogy azért mutatják be ezt a darabot, mert kellemes és színvonalas szórakozást akarnak nyújtani a közönségnek, emellett a társulat tagjainak remek alakításokra ad lehetőséget. A színház sok népszerű művésze kapott szerepet a romantikus vígjátékban.

Korhű jelmezek, látványos díszletek

A sajtónyilvános kezdetű olvasópróbán igen nagy asztalt ültek körül a színészek. Horváth Illés, a darab rendezője, aki a színház visszatérő munkatársa, a Szegedi Napnak azt válaszolta, hogy nagyszabású, látványos, zenés előadást tervez, amelyben a régi kornak megfelelő jelmezek és díszletek idézik fel a négyszáz évvel színházi világot, benne a Rómeó és Júlia keletkezését.

“Aki nem ismeri a színművészet izgalmas hőskorszakát, most betekintést nyerhet abba, hogy az Erzsébet-kori színház hogyan nézett ki belülről.”

A látványvilág kialakításában a rendezőt kardvívás- és kaszkadőr-szakértők is segítik. A darab figuráinak egy része valóban a nagy drámaíró kortársa volt. Ám az aprólékos történelmi pontosságot itt nem érdemes számon kérni, hiszen a költészet a valóság felett kel szárnyra.

A Szerelmes Shakespeare-t a tervek szerint október 6-tól az egész 2023/24-es évadban játszani fogják – mondta Barnák László. Az utolsó bemutató is kapcsolódik majd Shakespeare világához, a Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékot a jövő április második felétől láthatja a közönség.

Fotók: Frank Ivett – Szegedi Nap