Szeged, Lázár János, vonat járat, Szeged-Szabadka, vasút, vonat, közlekedés, MÁV, vasútállomás

Lázár János késése miatt hat perccel később indult el a Szeged és Szabadka közötti első újraindított vonat

Helyi hírek

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között – közölte a MÁV.

A Szeged-Rendező és Röszke országhatár közötti vasútvonal fejlesztésének keretében több mint 13 kilométer hosszan újult meg a vasúti pálya, és környezete. A szakaszon tavaly augusztus óta a tehervonatok közlekednek, november 28-tól pedig a személyforgalom is elindulhatott. A menetidő Szeged és Szabadka között nagyjából másfél óra a határrendészeti vizsgálatokkal együtt. A vonat Lázár János késése miatt 5:25-kor  hat perccel később indult a menetrend szerinti 5:19-es időponthoz képest. A vonaton főleg kormányzati képviselők és újságírók társaságában utazott Lázár János, aki reménykedett, hogy sikerül behozni a késést a vonatnak a határig.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az első járat utasaként úgy fogalmazott, hogy a vasútvonal Magyarország és Szerbia összetartozását, közös múltját és jövőjét jelképezi. Érdemi segítséget ad a két ország között ingázó diákoknak és munkavállalóknak, és azoknak a családoknak, akik a határ túlfelén élő szeretteikkel igyekeznek tartani a kapcsolatot.

A vonalat eredetileg októberben 23-án adták volna át, de végül több mint, egy hónapot csúszot az átadás, ami jelenleg sem teljes, hiszen a kecskési deltavágány meg még mindig nincs megépítve. Erre azért lenne szükség, hogy a tehervonatoknak ne kelljen Szeged-rendezőbe bemenni, és ott a mozdonynak átállni a szerelvény egyik végéről a másikra, hanem egyből mehessenek Budapest felé.

Fotó: Frank Yvette