Hatékony szóbeli felvételi vizsgarendszert épített ki az SZTE Fogorvostudományi Kar

Egyetem

Hét napon át zajlottak a szóbeli felvételi vizsgák június végén a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán. A jelentkezők biológiából adtak számot a tudásukról, valamint manuális készségeiket is felmérték egy úgynevezett pack board eszközzel. Prof. Dr. Baráth Zoltán dékán szerint az idén kidolgozott szóbeli felvételi vizsgarendszer bevált, hatékonyan tudták értékelni a jelentkezők elméleti felkészültségét, kommunikációs és manuális készségeit.

A 2024-től átalakult felvételi eljárás nagyobb döntési szabadságot ad a felsőoktatási intézményeknek azáltal, hogy az adható intézményi pontok (maximum 100 pont) jogcímét (pl. nyelvvizsga, versenyeredmények, sporteredmények, munkatapasztalat), mértékét és elfogadhatóságát a jogszabályban rögzített keretek között az intézmény határozhatja meg. Az intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik az is, hogy tartanak-e felvételi vizsgát.

Az SZTE Fogorvostudományi Kar szóbeli felvételi vizsgarendszer kidolgozása mellett döntött. A felvételin biológiából adtak számot tudásukról a diákok, valamint manuális készségeiket mérték fel.  Prof. Dr. Baráth Zoltán dékán elmondta, hogy a vizsgarendszer kiépítésekor a kar számos új kihívással nézett szembe. Döntést kellett hozni már abban a kérdésben is, hogy általános elbeszélgetésre kerüljön csak sor, vagy tényleges elméleti és gyakorlati vizsgára. A kar ez utóbbi mellett döntött, abban a meggyőződésben, hogy ezúton lehet hatékonyan mérni a jelentkezők szakmai és manuális rátermettségét, felkészültségét.

A manuális készség felmérése az úgynevezett pack board eszközön történt, amelyen kis fém rudakat kell egy táblán elhelyezni adott időegység alatt. A kapott pontszámot a sikeresen behelyezett rudak száma határozza meg. A szóbeli biológia felvételin maximum 30 pontot, a manuális készségfelmérőn maximum 20 pontot lehetett szerezni. További 50 pontot szerezhetett a jelentkező nyelvvizsga, tanulmányi vizsgaeredmények, sporteredmények, illetve korábbi tanulmányok révén.

A szóbeli felvételik hét napon át, naponta hat bizottság előtt sikeresen lezajlottak 2024. június 20-tól 28-ig. A vizsgabizottságokat az SZTE Fogorvostudományi Karon dolgozó fogorvosok, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola és a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia szakos tanárai alkották.

Prof. Dr. Baráth Zoltán dékán elmondta, hogy a tapasztalatok alapján a szóbeli és manuális felvételi kifejezetten hatékony eszköznek bizonyult a jelentkezők értékelésénél, mind az elméleti felkészültséget, mind az intellektuális rátermettséget, továbbá a fogorvos szakmához elengedhetetlen kommunikációs készséget és manuális adottságokat illetően.

(SZTE)

Fotó: illusztráció