Szeged, Szegedi Gin & Rum Gasztro Fesztivál, fesztivál, Móra park

Megkezdődött a II. Gin & Rum Gasztro Fesztivál Szegeden

Helyi hírek Kultúra

A szegedi Móra Park ad otthont a második alkalommal megrendezésre kerülő Gin és Rum Gasztro Fesztiválnak, amely idén szeptember 6. és 8. között várja az érdeklődőket. Az ingyenesen látogatható rendezvényt nyitották meg, szombaton és vasárnap 11 órától kezdődnek az események.

A fesztivál látványos programokkal készül, többek között dobos felvonulással, flair show-val, tűz show-val, kubai táncshow-val és a Vavavin FashionShow-val. A gasztronómia szerelmeseit sztárséfek látványfőzései várják, ahol többek között Rácz Jenő, Wossala Rozina és Szikra Gabriella mutatják be tudásukat, valamint a Dél-alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület vezető séfjei egy hatkezes főzőbemutatóval készülnek. A rendezvényen 9 étterem kínál exkluzív fogásokat, emellett a kilátogatókat gazdag zenei programok is szórakoztatják helyben és országosan ismert DJ-k, illetve a Vasovski Live, Gáspár Laci Jazzy Live, Gájer Bálint, AV Acoustic és Jász Andris társaságában. Az extra élmények kedvelői számára Piknik spotok állnak rendelkezésre több turnusban a múzeum előtt, amely fényfestéssel lesz esténként stílusosan megvilágítva, míg a múzeumon belül exkluzív gin és rum kóstolóval egybekötött látogatás várja az érdeklődőket.

Az idei fesztiválon is stílusos üvegpohárból fogyaszthatják a vendégek a több, mint 100 féle gin- és rumkínálat különlegességeit. Az alap fesztiválpoháron kívül idén lehetőség van jótékonysági poharat is vásárolni. A “Horgonyos Jótékonysági Pohár” árából 1000 Ft-ot, az “Adj egy esélyt Gerinek!” gyűjtésre utaljuk át, amely egy szegedi DMD-s kisfiú, Geri gyógyulását hivatott segíteni.

A Duchenne-féle izomdystrophia (DMD) az izomsejtek fokozatos pusztulásával járó veleszületett, örökletes betegség. Vezető tünete a fokozódó izomgyengeség. Sajnos Geri járásképessége így gyorsabban romlik, kb. 10 éves életkoráig marad meg, utána tolókocsiba kényszerül. Az elsődleges cél ennek az időpontnak a minél hosszabb időre való kinyújtása. Később, a szív- és a légzőizmok is érintetté válnak. A progresszív izomgyengeség és következményes gerincferdülés miatt a tüdőkapacitás csökken, ami hirtelen légzési elégtelenséghez vezethet.  A legújabb kutatások a génterápia irányába mutatnak, mindezidáig az egyetlen engedélyezett gyógymód az Elevidys infúzió, melynek ára jelenleg 3,2 millió amerikai dollár. Ezen kezelések nélkül a DMD-s betegek maximum a huszas éveik végéig élhetnek. Geri története és a gyűjtés részletei a kovacsgeri.com oldalon találhatók.

A jótékonysági pohár egy egyedi üvegtechnikával készült különlegesség, amely kinézetében is kiemelkedik a többi közül, ezen felül közösségi élményt is ad, hiszen a Gin és Rum Gasztro Fesztivál vendégei a pohár segítségével tudhatják egymásról, hogy összeköti őket egy jó ügy segítése.

Fotó: Frank Yvette