Szeged, Somogyi Könyvtár, 40 év, könyv, kultura

Kulturális Örökség Napjai a Somogyiban

Helyi hírek

2024. szeptember 20–21. (pénteken és szombaton) Emlékkönyvtári bemutatóra, tárlatvezetésre és tematikus városi sétára invitál a Somogyi-könyvtár a Kulturális Örökség Napjai programsorozat alkalmából.

A Somogyi-könyvtár változatos programokat kínál az örökségnapokhoz kapcsolódóan a bibliotéka épületén belül és „házon kívül” egyaránt: rendhagyó városi sétával, épületbejáró túrával, tárlatvezetésekkel és Emlékkönyvtár-bemutatóval várják az érdeklődőket a szervezők.

Idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár a Kulturális Örökség Napjai elnevezésű programsorozathoz kapcsolódva, amelyet 1999 óta, számos európai országhoz hasonlóan Magyarországon is évente megrendeznek az őszi időszakban. A programsorozat célja, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, művelődés, az építészet különböző szegmenseire irányítsa és a társadalom eltérő érdeklődésű rétegeit minél nagyobb létszámban mozgósítsa. Ennek szellemében nemcsak a könyvtár kincseit ismerhetik meg az érdeklődők többféle nézőpontból, hanem tematikus városi sétával is készülnek a szervezők. Az idei év központi témája Európa-szerte az utak-kapcsolatok-hálózatok, amely a közlekedéshez kapcsolódó helyszínek bemutatása mellett arra is remek lehetőséget teremt, hogy a kulturális vagy éppen vallási kapcsolatokat térképezzék fel.

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) részeként minden évben népszerű program az Üvegpalota titkai című épületvezetés, amely során a könyvtár kevésbé ismert tereit járhatják be a résztvevők. Az idei Emlékkönyvtár-bemutató a Behálózva” – régi térképek, atlaszok, útleírások lapjain címet kapta és izgalmas érdekességeket kínál a könyvtár kincseiből válogatva. Két aktuális kiállítást is megtekinthetnek tárlatvezetéssel egybekötve a program során, így az Azok a ’70-es évek és a Mesélő évszázadok című tárlatok részleteibe is betekintést nyújtanak a szervezők. A programsorozatot a Minden út Szegedre vezet című városi séta zárja.

Részletes program elérhető a könyvtár honlapján:

https://www.sk-szeged.hu/events/a-kulturalis-orokseg-napjai-a-somogyi-konyvtarban-szeptember-21-22/

Fontos! A Kulturális Örökség Napjai programsorozat valamennyi programja ingyenes, azonban regisztrációhoz kötöttek. Részvételi szándékukat jelezhetik emailben (library@sk-szeged.hu), a 62/425-525-ös telefonszámon a 2-es melléken, vagy a honlapon található űrlap kitöltésével.

A bejelentkezéshez megadott adatokat a szervezők kizárólag a program szervezéséhez használják fel, majd törlik. A programokkal kapcsolatos részletes információk telefonon, valamint a könyvtár honlapján érhetőek el.

(Somogyi-könyvtár közleménye)

Fotó: Frank Yvette