Kormányos Ákos győzött a vajdasági magyar drámaíróversenyen. Fotó: Kormányos Ákos hivatalos Facebook-oldala

Kormányos Ákos győzött a vajdasági magyar drámaíróversenyen

Kultúra

Kormányos Ákos színdarabja nyert a vajdasági magyar drámaíróversenyen szombat este Újvidéken. A díjnyertes darabot Puskás Zoltán állította színpadra.

A megírandó mű címét – Szüreti napok a gyenge szüret után – az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számának cikkcímei közül sorshúzással választották ki péntek reggel. Ennek alapján kellett három szerzőnek – L. Móger Tímeának, Antalovics Péternek és Kormányos Ákosnak – aznap estig drámát írnia.

Ezután a rendezőknek – Antal Attilának, Lénárd Róbertnek és Puskás Zoltánnak – 24 órájuk volt arra, hogy színpadra állítsák az új drámákat a vajdasági magyar színházak társulatainak, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak a segítségével.

A három bemutatót szombat este, a magyar dráma napján tartották meg az Újvidéki Színházban. A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját a Mezei Kinga, Góli Kornélia és Oláh Tamás összetételű zsűri bírálta el. A döntés értelmében a legjobb drámát Kormányos Ákos írta, a legjobb rendező Antal Attila lett, míg a legjobb előadás az L. Móger Tímea által írt, Lénárd Róbert rendezte produkció. A rendezvény közönsége a Kormányos Ákos-Puskás Zoltán páros előadását tartotta a legjobbnak, a darabok közül viszont a közönségszavazáson L. Móger Tímeáéra érkezett a legtöbb voks.

A drámaíróverseny célja az, hogy új vajdasági magyar drámák szülessenek, és olyan színházi szakemberek vagy szerzők is drámaírásba fogjanak, akik egyébként nem foglalkoznak ezzel.

(MTI)

Fotó: Kormányos Ákos hivatalos Facebook-oldala