Árvízvédelmi sajtótájékoztató - Orbán Viktor

Árvíz – Orbán Viktor: a védekezés vége felé járunk

Ország

Az árvízi védekezés vége felé járunk, minden esélyünk megvan arra, hogy a lehető legoptimistábban tekintsünk a hátralévő egy-két nap elé – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Ki kell tartanunk, másfél-két nap, és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet – fogalmazott a kormányfő, jelezve, a meteorológusok továbbra sem jeleztek csapadékot, így utánpótlása az árhullámnak nem várható.

Tájékoztatása szerint a Duna délben tetőzik Bajánál, ott harmad-, Mohácsnál másodfokú készültségi szintet rendeltek el.

Kitért arra is: a folyó felső szakaszán a vártnál gyorsabb az apadás. Most már kifelé jövünk a bajból és enyhül a nyomás – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint ki kell tartani, másfél-két nap múlva az ország fellélegezhet

Ki kell tartani, másfél-két nap múlva az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet, mert túl leszünk a 2024-es nagy dunai árvízen is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő tájékoztatása szerint a vízügyi főigazgató által jelzett folyamatok zajlanak mindenütt a Duna teljes szakaszán.

Orbán Viktor kitért arra, hogy van egy fáradtolaj-elfolyás Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél, ezt sikerült lokalizálni és holnap el is távolítják.

Van egy illegálishulladéklerakó-probléma Csepelnél, ez bekerített terület, nem kerül szemét a Dunába. Amint az árvíz levonul, fel kell számolni – jelezte a miniszterelnök.

A kormányfő kérdésre válaszolva úgy értékelt, hogy az árvízre különösen igaz az az egyszerű népi bölcsesség, hogy az eredmény minősít. Sikerült a vizet benn tartani a mederben, egyetlen olyan szakasz volt, ahol ez nem volt lehetséges, ki kellett engedni, de ott sem áttört a víz, hanem mi engedtük ki a Lajtánál – közölte.

Orbán Viktor: a védekezésről való levonulásnak is megvan a forgatókönyve

A védekezésről való levonulásnak is megvan a forgatókönyve – közölte a miniszterelnök sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, az árvíz levonultával közegészségügyi feladatok következnek, ezekről keddtől Müller Cecília országos tisztifőorvos ad tájékoztatást.

Hozzátette, az operatív törzs hétfői ülésén az hangzott el, hogy az ezzel kapcsolatos munkákat szétosztották és a feladatokat meghatározták.

Felidézte azt is, hogy a védekezés teljes költsége a 2013-as dunai árvíz idején 19,6 milliárd forint volt, ebből a vízügyi ágazat költségvetése 9,8 milliárd – mai áron 16 milliárd forint – volt, most azonban 5 milliárd forint körüli összegre számít.

Az esetleges hibákra vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az állami szervek munkáját az eredmény minősíti.

“Magyarország – dunai árvíz: 1-0 ide” – fogalmazott.

Értékelése szerint a védekezés során jól felkészült szakemberekkel találkozott, senki nem “alibizte le” ezt a munkát, sem a honvédség, sem a rendőrség, sem a katasztrófavédelem, sem a vízügyesek.

Az árvíz levonulása után kiértékelik a tapasztalatokat és összegzik, hol vannak azok a szakaszok, amelyeket érdemes lenne állandó védművel védeni – közölte Orbán Viktor, aki felhívta a figyelmet arra is: túl korán nem érdemes végeredményt hirdetni, ez a két nap még azt igényli, hogy maradjunk fegyelmezettek.

(MTI)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán