Szeged, momiji, japán, juhar, Füvészkert, japánkert, ősz, természet, időjárás

Mutatjuk, milyen programokkal várja a látogatókat ősszel az SZTE Füvészkertje

Helyi hírek

Több szórakoztató, és egyben hasznos programmal készül az őszi időszakra a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje. Középpontba kerülnek a négylábúak, bemutatásra kerül Afrika különleges növényvilága, de idén is megrendezik a nagy népszerűségnek örvendő Tök jó napot és a látogatók gyönyörködhetnek az őszi lombszíneződésben is.

Kutyás Nap

Ha sétálnál egy nagyot a hétvégén a Füvészkertben, de nem szeretnéd otthon hagyni négylábú barátodat, akkor van egy jó hírünk, ugyanis 2024. szeptember 29-én immár harmadik alkalommal, az SZTE Füvészkertjében egy rendhagyó Kutyás Napra kerül sor.

Fontos, hogy a kertben sehol nem veheted le a kutyádról a pórázt, hiszen más látogatók is lesznek az intézmény területén. Az SZTE Füvészkertjének vezetősége azt kéri, ezt akkor is tarts be, ha egy nagyobb füves területen sétáltok a kutyáddal. Az ott található tavakban, vizekben tilos a négylábúak fürdése. Az üvegházakba pedig sajnos nem tudtok együtt bemenni, de a kert többi részén közösen barangolhattok. A kutyapiszkot pedig értelemszerűen mindenki maga szedi össze a kedvence után.

Afrika különleges növényvilága

A SZTE Füvészkertjének egyik legújabb eseménye Afrika különleges növényvilágát szeretné bemutatni az érdeklődőknek, egyúttal megismertetve velük a fekete kontinens kultúrájának egy kis szeletét. 2024. október 5-én 10 és 17 óra között tehát őshonos növények, afrikai dallamok, ízek, ismeretterjesztő előadások és játékok várják a látogatókat.

Program:

  • 10:00 Ismerkedés az afrikai és egyéb kultúrák ütőhangszereivel, melyeket egy közös dobolás keretében ki is lehet próbálni – Kalungu ütőegyüttes
  • 11:00 Dél-Afrika virágos növényei – Növénykülönlegességek, amelyek kertjeinkben is nevelhetők – Tóth Zoltán előadása – Deres Kert
  • 12:00 Sokszínű Afrika – Gorillák, csimpánzok, baobabfák, mosolyok, nevetés és szegénység – AfriKata előadása – Életem Afrika Alapítvány
  • 13:00 Afrika túra – Növényismertető séta a Füvészkert gyűjteményében
  • 14:00 Az afrikai vadvilág jelentősége – Óriás patkányok és vadméhek, mint zöld megoldások –  Hillender Tímea előadása – Afrika sztorik
  • 15:00 A Kalungu ütőegyüttes koncertje
  • 15:45 A Sherin Bellydance hastánc csoport bemutatója

Tök jó nap

2024. október 20-án 10 és 16 óra között egy igazi családi napra kerül sor az SZTE Füvészkertjében, amelyet tökfaragással, tök jó játékokkal és fejtörőkkel, emellett tökös ínyencségekkel spékelnek meg a szervezők.

Program:

  • Tökfaragás: akik kedvet éreznek hozzá, a helyszínen kifaraghatják halloweeni töklámpásukat. A faragáshoz tökök a helyszínen vásárolhatók, de aki szeretné az a sajátját is elviheti kifaragni.
  • Rácz Lajos zöldségszobrász kezei alól kikerült, különlegesen kifaragott tökök bemutatója. Azok, akik szeretnék, ki is próbálhatják, hogyan lehet egy-egy különleges motívumot rávarázsolni a narancssárga tökökre.
  • Tökkiállítás: a látogatók a tökkiállításon megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét, megtudhatják, hogy a sütésen kívül, mi mindenre használható a tökök nagyméretű, kemény héjú kabaktermése és azt is bebizonyítják majd a szakértők, hogy nem csak egy igen kedvelt ínyencség, de nagyon egészséges is a tökmag.
  • Tök jó játékok: a tökmagok az ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket.
  • Tökös ételek: a gasztronómia iránt érdeklődők, tökös ételeket, kemencében sült tököt kóstolhatnak.

Az érdeklődőket továbbá kézműves és gasztro termékek sokasága várja majd.

Gyönyörködés az őszi lombszíneződésben

2024. november 2-án 10 és 18 óra között a látogatók az őszi lombszíneződésben gyönyörködhetnek. Momiji, amikor a hegy istene vörösre festi a faleveleket, akkor a japánok szívesen látogatják végig a legfestőibb helyeket. Nos, most nem kell olyan messzire utazni, a japán juharok ugyanis az SZTE Füvészkertjének japánkertjében is bámulatos ruhát öltenek ősszel. A levelek október elején kezdenek a vörös és sárga számtalan árnyalatában ragyogni és november közepére az egész tájat mesés színekké varázsolják át.

Az intézmény ezzel ezt a hagyományos japán ünnepet szeretné közelebb vinni a látogatókhoz bemutatva egyúttal a növények mellett, a kultúrát is.

A hangulatos, japánkertben tett séta útvonalát késő délutántól a program zárásáig lámpákkal és mécsesekkel világítják meg, így egyedi, különleges élményben lehet része annak, aki akkor kilátogat a Füvészkertbe.

Pósa Tamara

Fotó: Frank Yvette