Hódmezővásárhely, felújítás, Kossuth tér, városháza, torony

Jelentős áremelésekről döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés

Helyi hírek

A gyermekétkeztetésben és az idősotthoni ellátásban fizetendő térítési díjak, valamint a parkolódíjak jelentős emeléséről döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés keddi rendkívüli ülésén.

Az áremelésekről szóló előterjesztéseket az MMM és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület a közgyűlés ülésén résztvevő nyolc képviselője támogatta.

A képviselőtestület döntése értelmében november 1-jétől mintegy 27 százalékkal emelkednek Hódmezővásárhelyen a gyermekétkeztetésben fizetendő térítési díjak. Az óvodások étkezéséért naponta 1090 forintot, az általános iskolásoknak 1240 forintot, a kollégistáknak 2680 forintot kell fizetni.

Az előterjesztés szerint az önkormányzat térítési díjakból származó bevétele jövőre mintegy nettó 29 millió forinttal nő.

Szintén emelkedik – 18,75 százalékkal – novembertől az idősotthoni ellátás után fizetendő térítési díj, a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában élőknek így naponta a 4800 forint helyett 5700 forintot kell fizetniük. Az emelés az intézmény számára havonta 5 millió forintos többletbevételt jelent.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) hangsúlyozta, a térítési díjak növelésének mértéke jóval a nyugdíjemelés mögött marad.

Emelkednek a Nyugdíjas Lakóparkban fizetendő díjak is: az ott élőknek lakásuk után négyzetméterenként 485 forint helyett havonta 570 forintot kell fizetni, személyenként pedig 26 ezer 500 forintról 31 ezer 165 forintra emelkedik a térítési díj. Az egy lakóra jutó emelés így – a lakásmérettől függően – mintegy 7500 és 9000 forint közötti összeg havonta.

A vita során a polgármester közölte, a következő ciklus közgyűlésének döntenie kell majd a szociális és a piaci alapon kiadott önkormányzati lakások bérleti díjainak emeléséről is.

A parkolási díjak januártól 28 százalékkal drágulnak. Az óránként fizetendő díj 250 forintról 320-ra emelkedik, a napijegy pedig 1000 helyett 1280 forintba kerül majd. A parkolási díjakat az eredeti előterjesztés szerint 60 százalékkal emelték volna, de a javaslatot a jelenlévő képviselők nem támogatták.

A polgármester bejelentette, a tervek szerint a közeljövőben pályázatot írnak ki a városban működő parkolóautomaták tízéves működtetésére, úgy, hogy az autósok már bankkártyákkal is fizethessék a díjat.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette