Szeged, Múzeumok Éjszakája, Móra Ferenc Múzeum, múzeum, kultura, művészet, Munkácsy, kiállítás

Munkácsy Mihály és Paál László közös festményével bővül a szegedi Munkácsy-tárlat

Helyi hírek

Új festménnyel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítása. Az „Eső után, őszi hangulat” című alkotás Munkácsy Mihály és Paál László közös műve: Paál kérésére Munkácsy festett két alakot a különleges képre.

Rendhagyó alkotással bővül a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítása: Munkácsy Mihály és Paál László közös alkotását állítják ki Szegeden. Az „Eső után, őszi hangulat” (Napnyugta) című festmény a két művész barátságának dokumentuma, ugyanis Paál felkérte Munkácsyt, hogy fessen két alakot a vászonra. Az alkotás 1873-ban készült, majd Munkácsy adta el 1874-ben.

A festmény a Paál-életmű egyik legjelentősebb darabja, melyet Pákh Imre vásárolt meg a magángyűjteménye számára. Munkácsy közreműködését egy azóta elveszett írás is igazolta, melyet a kép hátuljára rögzítettek. A szöveg így szólt: „Ezennel kijelentem, hogy Bernheim úrnak eladtam Paál (Ladislas de) képét, mely az 1874-es kiállításon »Eső után« címmel volt kiállítva. Kijelentem azt is, hogy a képen lévő alakokat én festettem: Munkácsy. Párizs, 1874. július 17-én. Munkácsy”.

Az alkotást szeptember 26-tól láthatja a nagyközönség a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállításán.

(Móra Ferenc Múzeum közleménye)

Fotó: Frank Yvette