Szeged, Kövér Béla Bábszínház, bábszínház, Ha lúd, legyen kövér!, sajtótájékoztató, kultura

Jön a Kövér Béla Bábszínház új évadának első előadása: Ha lúd, legyen kövér!

Kultúra

2024. október 6-án mutatja be új évadának első előadását a szegedi Kövér Béla Bábszínház, Ha lúd, legyen kövér! címmel. 

A szegedi bábszínház új előadása egy rókáról szól, aki betört a tyúkólba, és nem sejtette, hogy egy életunt libával találkozik, aki nem csak fenekestül felforgatja addigi tyúklopó életét, de vele együtt ismeri meg több erdőlakó élete értelmét, sőt, ketten együtt nagyon fontos barátságokra és boldogságra is találnak.

Szeged, Kövér Béla Bábszínház, bábszínház, Ha lúd, legyen kövér!, sajtótájékoztató, kultura
Sajtótájékoztató keretében ismertették a részleteket.

Az előadásról és a próbákról Kiss Ágnes igazgatót, Schneider Jankót, a darab rendezőjét és Kőműves Csaba Bence színészt kérdezte a szeged.hu.

“Körülbelül egy évvel hamarabb tervezzük meg az évadot, kérjük fel a rendezőket, tervezőket, zeneszerzőket. Úgyhogy ez már egy „sima repülés” ilyenkor. Az első bemutató október 6-án lesz. A Ha lúd, legyen kövér! című lengyel mesét Schneider Jankó álmodta színpadra, ő rendezte meg. A gárda ugyanaz, ami a Kufliknál, Grosschmid Erik jegyzi a tervezést, aki egy Blattner-díjas csodálatos tervező, illetve Ágoston Béla a zeneszerzést. Egy nagyon ütős csapatról van szó, izgalmas produkció jött létre. Vasárnap reméljük, hogy a közönségnek is tetszeni fog” – mondta Kiss Ágnes.

Egy új évad összeállításakor több szempontot is figyelembe vesznek:

“Az évad összeállításakor a bérletezés miatt végig kell azt gondolnunk, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelő produkciókat állítsunk össze: iskolásoknak, mást hozunk, mint ovisoknak, ez egy alapvetés. Aztán van olyan, amikor egy rendező megkínál minket valamivel, vagy több dologgal is, és akkor én meg Jankó abból kiválasztjuk, mi az, ami tetszik és izgalmas. Nagyon fontos, hogy legyen egy jó dinamikája, egy jó ritmusa az évadnak, hogy mindenféle dolgot lássanak a nézők. Az is fontos, hogy sokféle bábtechnikával találkozzanak. De ennél a produkciónál például az történt, hogy a Wonderland kiadó megkeresett minket az Ünnepi Könyvhéten Budapesten, ahol egy díjat vettünk át, hogy ezt nem tudják máshol elképzelni Magyarországon, csak akkor, hogyha mi állítjuk színpadra. Ez szerintem nagyon-nagyon megtisztelő. Megkaptuk a jogokat, és elkezdtük csinálni. A darab nagyon klappol Jankóhoz, ez egy őrült road movie, egy barátság-megtalálás, egy élet értelme-keresés, rengeteg humorral, játékkal, jó ritmikával, jó zenével, nagyon jó karakterekkel. Emellett az egész társulat szerepel benne, ami szintén fontos, mert így azt is látjuk, mennyit fejlődtek az évek alatt, amióta velünk dolgoznak, vagy mi dolgozunk velük” – ismertette az igazgató.

Szeged, Kövér Béla Bábszínház, bábszínház, Ha lúd, legyen kövér!, sajtótájékoztató, kultura
Kiss Ágnes

A rendezés mellett a darab szövegkönyvét is Schneider Jankó írta meg.

“Amikor olvastam az első tíz-tizenegynéhány oldal után azt éreztem, hogy ez nagyon a csapatnak való. Mivel jól ismerem őket, nagyon jó volt rájuk szerkeszteni a karaktereket, az ő szájuk íze szerint igazítani a szövegkönyvet. A történet nagyon-nagyon jó ívet húz, nem nagyon kellett változtatnom benne. Egyedül annyit, hogy van benne egy picike mozzanat, amikor már nagyon ideges a róka, akkor még a tetejébe egy légy bele is pottyan a teájába. De ennyi a légy szerepe eredetileg, én meg azt gondoltam, hogy de jó, mert van közben egy mesélő magában a könyvben, és nem akartam azt, hogy valaki kilépjen az állatok mögül és úgy szóljon hozzánk. Ezért ezt a legyet tettem meg mesélővé, a maga bölcs, kicsit idegesítő, vagy néhol nagyon idegesítő módján. Kicsit David Attenborough-jellegű, aki mindent átlát, mindenről tud, tehát egy nagyon izgalmas, sokszínű karakterré lehetett őt is tenni” – mesélte Schneider Jankó.

A Róka szerepére az Újvidéki Színház egyik színésztanulóját kérték fel, Kőműves Csaba Bencét, aki egy új kihívásként éli meg a bábszínészetet.

“A kíváncsiság mindig egy fontos és jó tulajdonsága tud egy színésznek lenni, és ha éppen egy báb az önkifejezésének egy új módja, akkor ez is csak bővíti az ember tárházát. Azt is szokták mondani, hogy az egyén kreativitása növekszik, ha a lehetőségeit limitálják. Egy báb bizonyos szempontból sok olyan dolgot nem tud megcsinálni, amit egy ember, viszont sok olyasmit igen, amit egy hús-vér színésszel lehetetlen végrehajtani. Ezeket a dolgokat érdemes megkeresni – ez szórakoztat engem és, ha szórakoztat, akkor jó csinálni” – nyilatkozta a szeged.hu-nak Kőműves Csaba Bence.

(szeged.hu)

Fotó: Frank Yvette