Hódmezővásárhely, felújítás, Kossuth tér, városháza, torony

Két alpolgármestert választott a hódmezővásárhelyi közgyűlés

Helyi hírek

A hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki alakuló ülésén Gyöngyösi Ferencet (Mindenki Magyarország Mozgalom – MMM) főállású, Berényi Károlyt (MMM) társadalmi megbízatású alpolgármesterré választotta.

A Márki-Zay Péter (MMM) polgármester mellett az MMM tíz egyéni körzetben megválasztott képviselője mellett a Fidesz-KDNP négy kompenzációs listáról mandátumot szerző politikusából álló közgyűlés módosította az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát.

Lerövidítették a közgyűlés összehívásának határidejét: az ülés időpontját hét nappal korábban kell jeleznie a polgármesternek, az előterjesztéseket pedig csupán négy nappal a tanácskozás előtt kapják meg a képviselők.

A közgyűlés tagja interpellációt az ülés előtt legfeljebb öt nappal nyújthatnak be.

A közgyűlés négy – ügyrendi és mandátumvizsgáló, pénzügy-gazdasági, városfejlesztési és városüzemeltetési, szociális és egészségügyi, valamint oktatási, kulturális, sport nemzetiségi – bizottság megalakításáról döntött, amelyek mindegyikét az MMM képviselője vezeti.

A képviselők meghatározták a polgármester és az alpolgármesterek illetményét is: Márki-Zay Péter 1,3 millió forintot, Gyöngyösi Ferenc 1,04 millió forintot, míg Berényi Károly 390 ezer forintot kap. A polgármester és az alpolgármester havonta illetménye 15 százalékának megfelelő költségtérítést is kap.

Márki-Zay Péter a programját bemutató beszédében hangsúlyozta, a város működésének anyagi fedezetét biztosítani kell, ennek alapja a gazdálkodás fegyelmezettsége.

A polgármester a következő évek egyik kiemelt feladataként említette a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást, ezért takarékosan kell bánni a természeti erőforrásokkal, megszüntetni a hőszigeteket, növelni a zöldterületeket.

A politikus elmondta, folytatni fogják a város műemlékei, így a városháza felújítását, amelyekre az elmúlt években már 350 millió forintot fordítottak.

Márki-Zay Péter kitért arra is, az önkormányzat támogatási programjával erősítené a társadalmi mobilitást: az állami intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel összehangoltan segítenék a rászoruló és beilleszkedni igyekvő családokat.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette