Csongrád-Csanád Vármegyében is elindultak „A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése” és az „Ifjúsági Garancia Plusz” pillér projektek

Csongrád-Csanád Vármegyében is elindultak „A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése” és az „Ifjúsági Garancia Plusz” pillér projektek

Helyi hírek

Két, foglalkoztatást célzó pályázat nyitórendezvényének adott otthont a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. A projektekkel a kormányhivatal a fiatal és a 30 évnél idősebb munkavállalók számára is segítséget nyújt az elhelyezkedéshez.

Habár Csongrád-Csanád vármegyében a foglalkoztatási adatok kifejezetten kedvezően alakultak az elmúlt egy évtizedben, vannak olyan célcsoportok, akiknek indokolt külön támogatási formákkal segíteni az elhelyezkedésüket. Közéjük tartoznak a 30 évnél fiatalabb, nem tanuló és nem is dolgozó fiatalok, akik számára a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya által koordinált Ifjúsági Garancia Plusz program segíti a munkaerőpiacra lépést.

„Foglalkoztatási szempontból jó helyzetben van a vármegye, a regisztrált álláskeresők fele 6 hónapon belül munkát talál magának Csongrád-Csanádban. Magas a képzett álláskeresők száma, és jelenleg több mint 4 darab, egyenként 25 milliárd forintot meghaladó beruházás zajlik a térségben, így az álláskeresők száma várhatóan még tovább fog csökkenni” – mutatott rá a nyitórendezvényen Dr. Salgó László főispán.

Dr. Salgó László főispán.
Dr. Salgó László főispán

Jelenleg országosan 80 százalékos a foglalkoztatottsági ráta, de kormányzati cél, hogy 2030-ig ez az arány elérje a 85 százalékot Magyarországon, emiatt is fontos a fiatal álláskeresők megszólítása.

„Bár az országban jelenleg mindössze 4,2 százalékos a munkanélküliség, az látható, hogy a 30 évnél fiatalabbak között magasabb ez a szám. Ezért is kiemelt jelentőségű ennek a korosztálynak megszólítása, amelyre jó lehetőség az Ifjúsági Garancia Program. Április 15 óta már több mint 10 ezer fiatalt sikerült bevonni a programba országosan, közülük 6 ezren már támogatásban is részesültek” – emelte ki Dr. Balogh Szilvia, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és programokért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Balogh Szilvia, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és programokért felelős helyettes államtitkára.
Dr. Balogh Szilvia, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és programokért felelős helyettes államtitkára

A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése projekt célja, hogy segítse a 30-64 év közötti álláskereső vagy szolgáltatást kérő személyek munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását. A Kormányhivatalnál rendelkezésre álló 1,786 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével a program végéig 836 fő munkaerőpiaci programrésztvevő bevonása valósulhat meg.

Az Ifjúsági Garancia Plusz stratégiai fontosságú Pillér projekt lényege, hogy a nem tanuló, nem dolgozó fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak innovatív szolgáltatások, támogatások keretében a munkaerőpiaci helyzetük javítására. A Kormányhivatalnál rendelkezésre álló 2,063 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével a program végéig 825 fő munkaerőpiaci programrésztvevő bevonása valósulhat meg.

(Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal közleménye)
Fotó: Gémes Sándor