Szegedi Tudományegyetem, SZTE, egyetem, egyetemisták, nemzetközi hallgatók, külföldi diákok

Még mindig meghatározó szerepet játszanak a külföldiek a szegedi ingatlanpiacon – interjú Kiss-Jakab Réka ingatlanszakértővel

Helyi hírek

Ahogyan azt a Szegedi Nap is megírta, Szeged a legdrágább városok között mozog az ingatlanpiacon. Nagyon drágák az eladásra kínált házak és lakások és ugyanezeket bérelni is sokba kerül a Tisza-parti városban. Mekkora mindebben a külföldiek szerepe és, miként hat majd az egészre a BYD autógyár, amely építése már zajlik? Többek között erről is kérdeztük Kiss-Jakab Rékát, a szegedi ArtHome Ingatlan Iroda tulajdonosát, ügyvezetőjét.

Hozzávetőlegesen hány eladó és kiadó ingatlan van ma Szegeden?

A hirdetési portálok adatai szerint 2-3000 eladó ház és lakás és körülbelül ugyanennyi kiadó lakás van Szegeden. A piacra dobott ingatlanok száma a tavaly év végi stagnálás után, az idei év elején, a felpörgött kereslet hatására növekedett, habár nem drasztikus mértékben.

Ebből mennyit vesznek meg vagy vesznek ki külföldiek?

A vásárlásoknál elenyésző a külföldi kereső, a piaci szereplők nagy része több külföldi vásárlóra számított, a bérbeadásnál azonban még mindig jelentős célcsoport a külföldi diák és ebben az évben megjelentek a külföldi munkavállalók is.

A külföldi hallgatók mennyiben segítik jelenlétükkel Szegeden az ingatlanpiacot?

A külföldi diákok jelentősége a bérleti piacon halványul. Míg 10 évvel ezelőtt a lakások nagyobb részét külföldiek bérelték, ma már nagyon sok magyar fiatal dönt – vagy kénytelen dönteni – a bérlés mellett az ingatlan vásárlás helyett.

Kiss-Jakab Réka, ingatlanszakértő Szeged.
Kiss-Jakab Réka, ingatlanszakértő 

A BYD jelenléte, hogy hat majd minderre?

Ahogy arra számítottunk is, nem robbantotta a piacot a BYD. Érezhető némi hatás és úgy gondolom ez folyamatosan jelen lesz és erősödni fog, de jelenleg nem érkezik dömpingszerű megkeresés emiatt.

Zárásképp: mennyivel emelkedett az eladó és kiadó lakások ára Szegeden az elmúlt egy évben?

A kiadó lakások bérleti díja körülbelül 10%-kal emelkedett. Az eladási árakban elég nagy a szórás, függ az ingatlan típusától, helyétől. A tavalyi év végi megtorpanáshoz képest, az év eleje erősödést hozott. A népszerű befektetési ingatlanok és az újépítésű ingatlanok ára azóta is növekszik, de átlagosan nem számolhatunk nagy emelkedéssel az év elejéhez képest.

Pósa Tamara

Fotó: ArtHome, Frank Yvette