Dr. Fazakas Attila, a Móravárosi Szent Kereszt Plébánia plébánosa első alkalommal szentelte meg a hívők húsvéti finomságait Szegeden. A plébános ezt megelőzően Algyőn szolgált, ahol hosszú évek óta, nagy hagyománya van ilyenkor mindennek, és úgy gondolta, megpróbálja ezt a szép szokást a Napfény Városában is bevezetni. Jelentjük: sikerrel járt. Az ételszentelésről röviden Dr. Fazakas Attilát kérdeztük.
Mikor és miért szentelik meg az ételeket húsvétkor?
A húsvétot a nagyböjt előzi meg, ami a húsvétra készülés negyvennapos időszaka. A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus feltámadásának megünneplésére készülnek a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével. Ez az időszak sokaknál arról szól, hogy önmegtartóztatást gyakorolnak.
A húsvét viszont Jézus feltámadásáról, az örömről és örök életbe vetett hitről szól. Ilyenkor újra megengedett a bőséges étkek fogyasztása. Ilyen a bárányhús, a sonka, a kolbász, a tojás és a kalács, amelyre áldást kérnek a hívek a templomokban húsvétvasárnap, mielőtt azt elfogyasztják. Ezzel az Isten áldását kérik egyúttal önmagukra is. Nem volt ez másként ma Szegeden, a Móravárosi Szent Kereszt Plébánián sem. Bár itt először csináltunk ilyet, ugyanis én ezt megelőzően Algyőn szolgáltam, ahol ez a szokás hosszú évtizedekre nyúlik vissza, ám úgy gondoltam, hogy megpróbálom mindezt Szegeden is elindítani és azt hiszem, kijelenthetem, hogy sikerrel jártam.
Mit jelképeznek a megszentelt ételek?
A megszentelt ételek közül a bárányhús Jézus megölését jelképezi, az ő halála egy ártatlan bárány halálához hasonlítható. A kalács az Úr testére asszociál, fonása a töviskoszorút jelképezi. A bor Krisztus vérét szimbolizálja. A torma pedig a Jézusnak a keresztfán kínált ecetnek a keserűségére emlékeztet.
Zárásképp: mi az idei húsvét üzenete?
A húsvétnak minden évben, több üzenete is van. A legfőbb üzenet talán a nagyhétben rejtőzik, amikor az Úr szenvedését, halálát és feltámadását követjük végig. Az elmúlás egyúttal a reményt is magában hordozza.
Pósa Tamara
Fotó: Frank Yvette