Szeged, Karikó Katalin, Nobel-díj, kutató, kutatóprofesszor, köszöntés, SZTE, Szegedi Tudományegyetem, ünnepi ülés, egyetem

Alkotói pályázatokkal folytatódik a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány

Egyetem

„A kutatás a nyomozás izgalmához hasonló” – fogalmazott Karikó Katalin 2023 őszén, amikor rendhagyó tanórákkal és természettudományi vetélkedővel elindult a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” kampány. Pénzdíjas alkotói pályázatokkal és többletpontokkal jutalmazott tudománykommunikációs ötletversennyel folytatódik 2024 tavaszán az ismeretterjesztés. Az SZTE tudománynépszerűsítő vetélkedője legjobbjainak a jutalmat az első magyar Nobel-díjas nő nyújtja majd át.

„A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” – ez a témája a TikTok videó és plakát készítésére, a versírásra és a tudománykommunikációs ötletversenyre ösztönző pályázatnak. A Magyarország középiskolásait és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nappali tagozatos hallgatóit megszólító pályázatok célja a tudomány és a kutatói pálya, a felsőoktatási intézmény és a továbbtanulás népszerűsítése.

Inspiráló információkkal segíti a jelentkezőket az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság (NKI): a pályázati fölhívások élén QR-kóddá formált linkekkel vezet el az egyetemi honlap azon oldalaira, amelyeken a szegedi universitashoz kötődő Nobel-díjasokról olvashatnak az érdeklődők. A felhívás részletei elérhetőek az SZTE honlapján itt.

Kétfordulós ötletversenyt hirdet középiskolásoknak a SCUP – Együtt a tudományért egyesület az SZTE Junior Akadémia, valamint az SZTE NKI támogatásával. A mindennapjainkat érintő, globális társadalmi problémára megoldást nyújtó projektötlettel jelentkezhetnek a 9-12. osztályos tanulókból álló csapatok. A 2024. március 14-31. között beérkező pályaművek közül a legjobb 10 kerül a döntőbe.

TikTok / Reels videókat vár a középiskolásoktól az SZTE Junior Akadémia és az SZTE nappali tagozatos hallgatóitól az alkotói pályázatokat kezdeményező SZTE NKI. A pályázóknak használniuk kell a feltöltött videó leírásában a #szte #szentgyörgyi #karikokatalin #nobel hashtag-eket. Csakis a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatói jelentkezhetnek a plakátkészítésre és a versírásra buzdító felhívásra.

Az alkotói pályázatokat a rendezveny@szte.hu e-mail-címre 2024. április 5-én, 24 óráig kell elküldeni.

Pénzdíjas minden alkotói pályázat, miközben a dobogós középiskolások felvételi többletpontot is kapnak. Az I. helyezett 100 ezer forint, a II. 50 ezer, míg a III. helyezett 25 ezer, a közönségdíjas mű alkotója 25 ezer forint jutalomra számíthat.

Az eredményhirdetés és a díjátadó ünnepség az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora jelenlétében lesz.

A „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány elejének ígérete igazolódik: „A tudomány fancy!”

További részletek az SZTE hírportálján itt.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette