Tíz év után újra összeül Szegeden a Tizenkét dühös ember

Egyetem

Visszatér a nagy közönségsiker, a tízéves évfordulóra felújítják és 2024. október 25-én újra bemutatják a Kisszínházban Reginald Rose: Tizenkét dühös ember című drámáját. A darab az SZTE Kulturális Iroda gondozásában, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével elevenedik meg ismét a színpadon. A szereposztás majdnem változatlan, Hegedűs Istvánt Balogh Elemér váltja az esküdtek sorában. Fekete Gizi kivételével a szereplők közül senki sem profi színész, és ez most előny, mert a rendező mindenfajta színészkedéstől mentes előadást szeretne – hangzott el az augusztus 28-i sajtótájékoztatón az SZTE-n.

2014-ben a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkcióként mutatta be Reginald Rose: Tizenkét dühös ember című drámáját. Az SZTE Kulturális Iroda gondozásában létrejött előadás egyedisége a különleges szereposztás volt: a darabban egyetlen profi színész mellett a szegedi jogásztársadalom ismert képviselői (bírák, ügyészek, ügyvédek), valamint egyetemi oktatók, hallgatók és más civil szakemberek szerepeltek. A Barnák László rendezte előadást eredetileg négy alkalommal játszották volna, de a teltházas előadások páratlan közönség- és szakmai sikert hoztak, a négyből végül húsz alkalom lett, köztük négy budapesti vendégjátékkal a Játékszínben. A produkció a 2014/15-ös színi évad Dömötör-díj Kuratóriumi Díját, „Az évad közönségsikere” díjat is megkapta – idézte fel Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda irodavezetője, az előadás produkciós vezetője a szerdai sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri főépületében.

– Ez egy igazi szeretetprojekt, hiszen jó barátságok születtek, és a társulat azóta is együtt maradt, minden évben többször találkoznak – fűzte hozzá Tajti Gabriella. A Tizenkét dühös embert 2024-ben felújítják, az előadásokra augusztus 29-től lehet jegyeket váltani a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában. A bemutató október 25-én lesz a Kisszínházban, az SZTE 28. Őszi Kulturális Fesztiváljának kiemelt eseményeként.

Tajti Gabriella ismertette a részleteket.

Baráti közösség alakult a társulatból

Tíz évvel ezelőtt Dr. Ragány Zoltán mesteroktató, ügyvéd fejéből pattant ki az ötlet, hogy állítsák színpadra a Tizenkét dühös embert különleges szereposztással. A sajtótájékoztatón ő is megjegyezte, hogy nagyon együtt maradt a társulat az azóta eltelt hosszú idő ellenére is. Minden évben október 15. (a korábbi bemutató dátuma) körül és rá fél évre, április közepén is közös vacsorára jönnek össze a szereplők és mindenki, aki részese volt az alkotó közösségnek. Annak idején ragaszkodtak hozzá, hogy Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatója rendezze a darabot. A szereposztást Ragány elmondása szerint teljesen újragondolta, de minden, ami azóta történt, őt igazolta.

– Amikor Tajti Gabriella 2023 őszén megkeresett, hogy újítsuk fel a Tizenkét dühös embert, azt gondoltam, ez nem biztos, hogy összejöhet. Legnagyobb meglepetésemre egyetlenegy ember, Hegedűs István egykori ítélőtáblai bíró, tanácselnök kivételével mindenki igent mondott – hallottuk Ragány Zoltántól. Az idei áprilisi vacsorára kifejezetten azzal a szándékkal jöttek össze, hogy Istvánt meggyőzzék, változtassa meg a véleményét. Végül nem marad ki teljesen, hiszen a darab első jelenetében ő lesz a bíró hangja.

Az ötlet Ragány Zoltáné volt.

Jogtörténész, korábbi alkotmánybíró a szereplők között

Az előadás új szereplője, a 8. esküdt Prof. Dr. Balogh Elemér egyetemi tanár, jogtörténész, korábbi alkotmánybíró lett. Amikor felkérték a szerepre, egy nap gondolkodási időt kért, az „átlagosnál terebélyesebb” családjában megbeszélte, hogy a szereplés beleférne-e az idejébe egyéb elfoglaltságai mellett.

– Úgy éreztem, hogy ez óriási élménye lesz az életemnek. Nagyon sok minden összeér ebben a szerepjátszási lehetőségben. Büntetőjogtörténettel foglalkozom, a darab jogtörténeti dimenziója is érdekel. Az angolszász törvénykezési rendszer a tananyag része a középkortól kezdődően Agatha Christie-ig vagy Reginald Rose-ig bezárólag. Tizenkét laikus ember dönthet egy ember élete felett. Egy még régebbi jogtörténeti összefüggése is van a drámának, ami miatt mélyen megérintett a történet. A régi Rómában a legdurvább bűncselekménynek számított az atyagyilkosság (parricidium). Itt pont ugyanez a vád. Az eredeti római büntetés szerint az elítéltet bevarrták egy bőrzsákba négy állattal együtt, és beledobták a Tiberisbe – hozott érdekes történeti kitekintést Balogh Elemér. A professzor számára fantasztikus élmény egy színtársulatban dolgozni, a szövegtanulással még küzd, mert utoljára az államvizsgájára kellett ennyire betűre pontosan megtanulnia a tananyagot.

Az előadás új szereplője, a 8. esküdt Prof. Dr. Balogh Elemér egyetemi tanár, jogtörténész, korábbi alkotmánybíró lett.

A művészet is kell a kiteljesedéshez

– Mindig nagy öröm a Szegedi Tudományegyetem számára, amikor olyan kezdeményezésben vehet részt, amelyben kilép a saját keretei közül – mondta el Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes. Az SZTE elsősorban az oktatás, a kutatás, az innováció és a gyógyítás területén vállal fontos szerepet, néhány kart leszámítva az oktatók és a hallgatók többsége nem művészeti tevékenységgel foglalkozik. – Felemelő azt látni, ha valaki a saját, szűken vett szakmáján kívül meg tud nyilvánulni különböző művészeti ágakban. Úgy gondolom, ez része az emberi élet teljességének. Ez az előadás is jó példája lesz ennek a kiteljesedésnek – vélekedett a rektorhelyettes.

Színészkedéstől mentes előadás volt a cél

A Szegedi Nemzeti Színház és az SZTE több évtizede együttműködik az universitas tavaszi és őszi kulturális fesztiváljain. Barnák László mostani főigazgatónak 2014-ben az első rendezői szárnypróbálgatásai között volt a Tizenkét dühös ember.

– Amikor megkaptam a szereposztást, annyit kértem, hogy hadd találkozzam először a jelöltekkel, hiszen nagyon sok helyről érkeztek, például bírók, ügyvédek, ügyész, joghallgató is volt a csapatban. Azután állt össze az a szereposztás, amelyben először talán nem mindenki hitt a csapat tagjai közül, de nyitottan és alázatosan, nagy odaadással dolgoztak. Ahogyan haladtunk előre, az volt a legfontosabb, hogy mindenfajta színészkedéstől mentes előadást tudjunk létrehozni. Megnyitottuk a nézőtér felé a kommunikációt, ami nem azt jelenti, hogy bevontuk a nézőket, de részesei a történetnek, mintha nemcsak tizenkét esküdt lenne, hanem mondjuk tizenkettő plusz kétszázötven. Ez is hozzájárulhatott ahhoz a sikerhez, amit a nézőkkel együtt élt át a csapat. A közéletben való részvétel, az, hogy az emberek véleményt formálva kiállnak egy ügy mellett, nagyon is analógiában van azokkal a fogalmakkal, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem címerében olvasok: veritas, virtus és libertas. Az igazság kereséséről, önmagunk felvállalásáról szól ez a mű is, és ehhez bátorság kell. Ha mindezt meg tudjuk élni, akkor leszünk szabadok – hangsúlyozta Barnák László.

Az igazság kereséséről, önmagunk felvállalásáról szól ez a mű is, és ehhez bátorság kell, mesélte Barnák László.

Hogy hivatalosan is rögzítsék a közös munka melletti elhivatottságukat, együttműködési megállapodást írt alá a sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes, a Szegedi Nemzeti Színház részéről pedig Barnák László főigazgató.

Az egyetem és a színház együttműködési megállapodást kötött.

Az előadások időpontjai:

2024. október 25., 19:00

2024. október 26., 19:00

2024. október 27., 15:00 és 19:00 (A 15:00 órai előadást Vörös Zsolt jeltolmács közreműködésével mutatják be.)

Szereplők:

1. esküdt (Elnök) Dr. Forrai Miklós – egyéni vállalkozó

2. esküdt Dr. Németh György Attila – tudományos segédmunkatárs, Tübingeni Egyetem Jogtudományi Kar

3. esküdt Dr. Kosztolányi József – egyetemi docens, SZTE Bolyai Intézet

4. esküdt Dr. Nagy Erzsébet – bíró, tanácselnök, Szegedi Ítélőtábla

5. esküdt Nyéki Tamás – köztisztviselő, Szeged M. J. V. Önkormányzata

6. esküdt Varga Norbert – művészeti vezető, Szegedi Egyetemi Színház

7. esküdt Dr. Ragány Zoltán – ügyvéd

8. esküdt Dr. Balogh Elemér – egyetemi tanár, jogtörténész, SZTE

9. esküdt Fekete Gizi – színművész, Szegedi Nemzeti Színház

10. esküdt Dr. Magyarossy József – ügyvéd

11. esküdt Gyorgyev Bránimír – művészeti titkár, Magyarországi Szerb Színház

12. esküdt Kiss Máté – üzleti és marketing tanácsadó

Őr Stefanik Sándor – főügyelő, Szegedi Nemzeti Színház

Bíró (hangja) Dr. Hegedűs István – nyugalmazott bíró, büntető kollégiumvezető, Szegedi Ítélőtábla

Dramaturg, látvány: Barnák László

Rendezőasszisztens: Kürtös Petra

Súgó: Almási Gyöngyi

Produkciós vezető: Tajti Gabriella

Rendező: Barnák László

(SZTE)

Fotó: SZTE/Vass Gergő