Szeged, SZTE, egyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszékén, konferencia

Robert Menasse, a kortárs osztrák irodalom egyik legismertebb alakja is részt vett a szegedi bölcsészkar tanévnyitóján, amelyen a kar kitüntető címet adományozott neki

Egyetem

Pro Facultate Philosophiae kitüntető címet adományozott az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Robert Menasse, a kortárs osztrák irodalom egyik legismertebb szerzőjének és nemzetközileg elismert írónak a kar szeptember 11-i tanévnyitó ünnepségén. A rendezvényen a kar oktatói, hallgatói és dolgozói mellett a díjazott is személyesen vett részt.

Robert Menasse bécsi születésű osztrák esszé- és regényíró, akinek legfontosabb műveit magyarul is olvashatja a közönség: mint például az Ez volt Ausztria, A regény kora vagy a Kiűzetés a pokolból. Nemzetközi elismertségét mutatja, hogy A főváros című kötetéért 2017-ben elnyerte a Német Könyvdíjat, A bővítésért 2023-ban az Európai Könyvdíjat.

Robert Menasse több alkalommal járt Magyarországon, sokszor megfordult a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is mint előadó, de Szegeden is visszatérő vendégnek számít. A Kiűzetés a pokolból című regényét 2008-ban a Grand Caféban mutatta be, teltházas közönség előtt. Legutóbbi látogatásakor, 2023 decemberében a szegedi bölcsészkar vendége volt: Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről beszélt az ugyancsak teltházas esten.

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Kari Tanácsa Pro Facultate Philosophiae díjat adományozhat azoknak, akik a BTK érdekében végzett munkájukkal jelentős mértékben hozzájárulnak a kar hazai és nemzetközi elismertségének növekedéséhez. Az intézmény a díjat ebben az évben Robert Menassenek ítélte oda. Az osztrák író szerteágazó teljesítményét ismeri el így a kar: Menasse Ausztria és Magyarország, de különösen Bécs és Szeged kulturális és irodalmi kapcsolataiért végzett és feltehetően a jövőben is hasonlóan önzetlenül folytatott munkáját.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette