SZTE szabadegyetem

Több mint 40 kurzussal indul útjára a Bölcsész Szabadegyetem őszi évada

Egyetem

 Tíz tudományterület mintegy 40 kurzusából válogathatnak azok a Szegeden és környékén élők, akik szívesen hallgatnának egyetemi előadásokat mindenféle, a valódi egyetemistákat „sújtó” kötelesség nélkül. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara által meghirdetett Bölcsész Szabadegyetemre kortól és előképzettségtől függetlenül mindenki jelentkezhet, a kurzusokat a jogviszonnyal rendelkező hallgatókhoz hasonlóan egy féléven keresztül látogathatja. Jelentkezni szeptember 22-e, vasárnapig lehet az SZTE BTK honlapján – a középiskolásoknak és az újonnan jelentkező nyugdíjasoknak a program ingyenes, egyéb esetben egy jelképes összegű tandíj megfizetése és a jelentkezési lap leadása szükséges.

A program különlegessége, hogy az órákra valóban bárki jelentkezhet: azok, akik nem jártak egyetemre, akik szívesen visszaülnének az iskolapadba, de azok is, akik még előtte állnak a felsőoktatási éveknek.

– Két csoportra számítunk leginkább, eddigi tapasztalataink alapján is: a középiskolásokra, persze, rájuk a délutáni-esti óráinkon elsősorban, amennyiben szeretnék megnézni, milyen órák várnak rájuk a szegedi bölcsészkaron, illetve a szépkorúakra, akik szabadon és boldogan lesznek diákok újra. Még ha néha szólnak is nekünk az utóbbi csoportba tartozók, hogy most hiányoznak kivételesen, mert vigyázniuk kell az unokákra, ők a leglelkesebb résztvevői ezeknek a kurzusoknak – mondta el Prof. Dr. Szilágyi Zsófia dékánhelyettes, a program szervezője.

Idén ősszel több mint 40 kurzust nyitott meg a kar. Az SZTE BTK honlapján napok és tudományterületek szerint is válogathatnak az érdeklődők.

– Vannak alapozó kurzusok például filozófiából, művészettörténetből, vallástudományból, kultúrtörténetből. De az is talál magának órát, akit érdekel a frazeológia, Móricz és kora, a nyelv, kultúra és társadalom összefüggései, vagy a szőlő- és borkultúra, esetleg a kortárs világszínház. Régészetből, történettudományból a legkülönbözőbb korszakokat bemutató kurzusokon lehet részt venni. És külön kiemelném a nyelvgyakorlást tervezőknek, hogy angol, német vagy finn nyelvű kurzusok is vannak a kínálatban – tájékoztatott Szilágyi Zsófia.

A Bölcsész Szabadegyetemet látogatók között már kialakult egy alapcsapat, akik félévről félévre visszatérnek a programba, van, hogy ugyanazt a kurzust látogatják többször is, mondván, a téma olyan sokrétű, hogy szinte megunhatatlan.

– Minden oktatónak sokat ad az a lelkesedés, figyelem, amit a szabadegyetemistáktól kap – és az egyetemisták is tanulnak idősebb hallgatótársaiktól, akik a véleményüket, ha kérdezik tőlük, bátran elmondják egy-egy téma kapcsán – számolt be a dékánhelyettes.

A kar 2016-ban azzal a céllal indította el a programot, hogy megmutassa a szegedi közönségnek, a bölcsészkar oktatói, akik már több éve az ország legjobb bölcsészkari oktatóiként vannak számontartva, milyen sokféle dologgal foglalkoznak, mennyire sokszínű emiatt az intézmény.

– A célunk az volt, hogy kinyissuk a kapuinkat Szeged és környéke érdeklődő közönsége előtt: ne csak egyetlen estére, mint a Kutatók Éjszakáján, vagy néhány alkalomra, mint a Radnóti-esteken, és ne csak beszélgetéseket hallhassanak, mint a Magyar Könyvkiadók Napján, hanem az egyetem igazi működését is láthassák, oktatókat és hallgatókat. Egyben kicsit diákok lehessenek ők is – mondta el a program koordinátora.

A jelentkezés részletei a kar honlapján (www.arts.u-szeged.hu) elérhetők, a határidő 2024. szeptember 22-e, vasárnap.

A kar ebben a félévben egy új akciót vezetett be: a középiskolások mellett mostantól az újonnan jelentkező nyugdíjasok is ingyenesen látogathatják a kurzusokat.

(SZTE BTK)