Szeged, Kutatók Éjszakája, SZTE, kémia, oktatás, labor, egyetem

Több mint 400 SZTE-s program a Kutatók Éjszakáján

Egyetem

Idén is izgalmas és változatos programokkal várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem a Kutatók Éjszakáján, amelyet 2024. szeptember 27-én és 28-án rendeznek meg. Az esemény célja, hogy közelebb hozza a tudomány világát a nagyközönséghez, és megmutassa a kutatói életpálya szépségeit.

Az eseményen több mint 400 program közül válogathatnak az érdeklődők, a laborlátogatásoktól kezdve a bemutatókon és tudományos kísérleteken át egészen az előadásokig. A programokon az SZTE kutatói, oktatói és hallgatói személyesen is megosztják tudományterületük legfrissebb eredményeit, miközben a látogatók izgalmas kísérleteket figyelhetnek meg.

– Az eseményen az SZTE szinte minden kara várja az érdeklődőket a legkülönfélébb programokkal – mondta el Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes. – Hogy csak néhány érdekességet említsek, lesz például Choreomundus nemzetközi táncest, játszóház kisrégészeknek, angol nyelvű kazántúra a TIK-ben, 3D nyomtatás és telemedicina az orvoslásban és „FizShow” Ignácz Ferenc leglátványosabb kísérleteivel. Az SZTE-s eseménykavalkád nem csak Szegedet érinti, a Bajai Obszervatórium és a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar is izgalmas látnivalókkal készül. A legtöbb programot a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar, valamint a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar kínálja idén – sorolta Prof. Dr. Kónya Zoltán.

A Kutatók Éjszakáján a mesterséges intelligenciával és a robotikával kapcsolatos programok évről-évre egyre nagyobb szerepet kapnak. Emellett a kutatói pálya iránt érdeklődők betekintést nyerhetnek a mindennapi kutatói munkába, és inspiráló kísérleteket is láthatnak. A programok közötti eligazodásban idén is segítségünkre lehet a Kutatók Éjszakája mobilalkalmazás, amely ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból.

A Kutatók Éjszakája honlapján is megtalálható minden program és információ, valamint már a nyomtatott programfüzet is elérhető az SZTE épületeiben. A programokon való részvétel ingyenes, de egy részére előre kell regisztrálni a kutatokejszakaja.hu oldalon, mert limitált lehet a létszám.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette