Szeged, nemzetközi hallgatók, külföldi diákok, egyetemisták, egyetem, gólyaeskü, eskütétel, SZTE, Dugonics tér, Rektori Hivatal

A Szegedi Tudományegyetem polgárai számára is kinyílik a világ a Pannónia Ösztöndíjprogrammal

Egyetem

Az SZTE hallgatóit és oktatóit is értékes nemzetközi tapasztalatok és felejthetetlen élmények várják a Pannónia Ösztöndíjprogrammal Európán belül és kívül, a világ szinte bármely országában. A támogatás összege akár 400 ezer forint is lehet havonta.

A rövid és hosszú távú mobilitásokat egyaránt kínáló Pannónia Ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára, hogy támogatott keretek között tanuljanak, kutassanak, oktassanak, vagy szakmai gyakorlatot teljesítsenek külföldön. A 2024-ben induló program első projektszakasza 10 milliárd forintos pályázati kerettel indul, ami 8000 felsőoktatási hallgatónak, oktatónak és munkatársnak biztosít külföldi mobilitási lehetőséget. Közülük 200 hallgató tanulhat a világ legjobb egyetemein kiválósági ösztöndíjjal.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói számos mobilitási program keretében tanulhatnak külföldön a 2024/2025. tanévben is. A világ valamennyi országában valósíthatók meg rövid (5-30 nap) vagy hosszú (2-12 hónap) idejű tanulmányok, szakmai gyakorlatok vagy diploma utáni szakmai gyakorlatok a Pannónia Ösztöndíjprogram támogatásával, ehhez a hallgatók saját intézetük vagy karuk koordinátoránál nyújthatnak be pályázatot. A Pannónia Ösztöndíjprogram kutatások vagy konferencián történő előadás megvalósításához is nyújt támogatást.

A Szegedi Tudományegyetemről jelenleg 570 partnerintézménybe lehet pályázni. Az ösztöndíj mértéke változik a célországtól és a mobilitás típusától függően, valamint további kiegészítő támogatásokat, például tandíj-kompenzációt, illetve szociális alapú juttatást tartalmazhat. A hosszú távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege célországtól függően elérheti a havi 400.000 forintot is. Az SZTE kutatóegyetem, így a legnépszerűbb kategóriák egyike a kutatási célú mobilitás.

A szakmai gyakorlat és a rövid tanulmányutak esetében az SZTE-n is folyamatos a pályázási lehetőség. A hallgatói részképzés pótpályázatokkal a 2024/2025. tanév 2. félévére lehet pályázni.

A Pannónia Ösztöndíjprogram jelenlegi programszakaszában felsőoktatási közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények jogosultak pályázatot benyújtani a Tempus Közalapítvány részére az aktuális pályázati felhívás alapján. A sikeresen pályázó intézmények együttműködéseket alakíthatnak ki külföldi intézményekkel, hogy hallgatóik, oktatóik vagy munkatársaik nemzetközi mobilitásokban vehessenek részt.

A program garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek elismerését: a hallgató tanulmányi mobilitása alatt végzett tevékenységet a küldő intézménynek el kell fogadnia és teljes mértékben meg kell feleltetnie a tantervi struktúrának.

Minden további információ elérhető az SZTE saját Pannónia-honlapján.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette