Szeged, klinika, Sürgősségi Centrum, SBO, helikopter leszálló torony

Bajban a szegedi klinika? Brutális mértékben emelkedett az adóssága

Egyetem

Bajban a szegedi klinika? Brutális mértékben emelkedett az adóssága – adta hírül az economx.hu. A portál kiemelte: augusztus végére meghaladta a 86 milliárd forintot a kórházak adóssága Magyarországon. A nyári adósságrendezés második ütemének július végi lezárását követően ugyanis ismét meglódult az adósságállomány növekedése, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények lejárt adósságállománya 13,8 milliárd forint volt, míg a négy orvosegyetem összesített lejárt tartozásállománya 3,8 milliárd forinttal nőtt.  Így a teljes intézményrendszer lejárt adósságállománya augusztusban 17,6 milliárd forint növekedéssel meghaladta a 86 milliárd forintot, mondta az orvostechnikai beszállítók érdekeit képviselő főtitkár a portálnak.

A Magyar Államkincstár felé jelentési kötelezettséggel tartozó állami egészségügyi intézmények tartozása 61 milliárd forintra nőtt az egy hónappal korábbi 41,7 milliárd forintról.

Az Economx összehasonlításából kiderül: június végén az egyetemi klinikákkal együtt tartozásállomány 70,7 milliárd forint volt.

A négy orvosegyetem közül kettőnek a lejárt adóssága brutális mértékben emelkedett:

  • a Pécsi Tudományegyetem tartozásállománya másfél milliárd forintos növekedést produkálva 7,4 milliárd forint;
  • a Szegedi Tudományegyetemé pedig csaknem 1,8 milliárd forintos növekedéssel 8,4 milliárd forintra nőtt;
  • a Debreceni Egyetem adósságállománya alig változott (+127 millió forinttal nőtt), ám meghaladta a 7,4 milliárd forintot is;
  • továbbra is a  Semmelweis Egyetem állja leginkább a sarat: 364 millió forintos növekedéssel is alatta maradt a 2 milliárd forintnak, közölte az orvostechnikai eszközbeszállítók érdekképviselője – írja a portál.

Az OSZ tagvállalatainak visszajelzései is megerősítik azt, hogy a legnagyobb baj a három orvosegyetemnél van, emelte ki Rásky László. Mivel ugyanolyan elvek alapján kapják a finanszírozást, mint a többi intézmény, ellenben csúcskórházak, vagyis a hozzájuk kerülő betegeket már nem küldhetik tovább, óhatatlan, hogy a hiányos finanszírozási rendszer náluk érezteti leginkább a hatását.

Az alapítványi működés elvben lehetőséget adna arra, hogy ezen a helyzeten javítsanak, de felelős gazdaként nyilvánvalóan nem várható el tőlük, hogy az állam helyett a saját vagyonukból finanszírozzák a gyógyítás közfeladatának működését.

(economx.hu)

Fotó: Frank Yvette