Ferenc pápa

Befogadásra és gyermekvállalásra buzdított Ferenc pápa Luxemburgban

Európa

Befogadásra és gyermekvállalásra buzdított Ferenc pápa csütörtökön Luxemburgban, valamint a háborúk jelentette tragédiákra hívta fel a figyelmet.

Egynapos luxemburgi látogatása során az egyházfő Henrik nagyherceggel és feleségével, Mária Teréziával, valamint Luc Frieden miniszterelnökkel és Jean-Claude Hollerich kardinálissal folytatott megbeszélése után elmondott beszédében köszönetet mondott Luxemburgnak a menekültek befogadása és integrálása terén elért eredményeiért, amelyeket példaértékűnek nevezett.

Emlékeztetett arra, hogy Luxemburg lakosságának csaknem fele Európa és a világ más részeiből érkezett a nagyhercegségbe, ezért az ország utat mutathat a migránsok és menekültek fogadására más államoknak is.

“Ez az ország a második világháború lezárása óta jeleskedik az egyesült Európa felépítésében, amelyben minden ország, kicsi vagy nagy, fontos szerepet játszik, maga mögött hagyva a túlhajtott nacionalizmus és veszélyes ideológiák okozta megosztottságot és háborúkat” – fogalmazott az egyházfő.

Az ideológiákról a következőt mondta:

“Az ideológiák mindig is a demokrácia ellenségei lesznek” – szögezte le.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a megosztottság Európába is begyűrűzik, és az ellentétek őszinte megbeszélésére szólított fel.

“Nem szabad kifosztani és tönkretenni közös otthonunkat, és nem lehet az út szélén hagyni sem népeket, sem társadalmi osztályokat” – húzta alá.

Fontosnak nevezte továbbá, hogy az emberek és vezetőik életét magas rendű lelki értékek irányítsák, hozzátéve, hogy Luxemburg rendelkezik ezzel a képességgel, így lehetősége van kapcsolatokat építeni és barátságokat kialakítani.

A gyermekvállalásra kitérve Ferenc pápa elmondta: látta a születési statisztikákat, és elmondta, hogy véleménye szerint több gyermekre van szükség, mert Luxemburg jövőjét a gyerekek jelentik.

“Nem azt mondom, hogy kevesebb kutya, több gyerek; azt Olaszországban szoktam mondani” – tette hozzá az egyházfő, aki beszéde végén áldást kért a nagyhercegségre.

Csaknem 40 éve első alkalommal jár pápa Luxemburgban, ahol a Vatikán adatai szerin a lakosság 41 százaléka római katolikus.

A nagyhercegségbe utoljára II. János Pál pápa látogatott el 1985-ben, és ő celebrálta Luxemburg történetének legnagyobb miséjét, amelyen mintegy 60 ezren vettek részt.

A luxemburgi hatóságok bejelentették, hogy a látogatás idejére több rendőrt vezényelnek a fővárosba, munkájukat pedig belga rendőrök is segítik majd.

A 87 éves katolikus egyházfő Belgiumba utazik tovább.

Szerdai audienciáján a pápa azt mondta, reméli, a látogatás új ösztönzést adhat az embereknek Belgiumban és Luxemburgban arra, hogy a hit felé forduljanak.

(MTI)

Fotó: MTI/Kovács Tamás