A korábbinál kevesebb higiéniai problémát találtak a szakemberek a karácsonyi rendezvényeken, vásárokon, piacokon az idei, eddigi téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések alkalmával – ismertette a részeredményeket a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Zsigó Róbert a pozitív változások között említette azt is, hogy az árusítók, dolgozók képzettségével és egészségügyi alkalmasságával kapcsolatosan is kevesebb hiányosságot találtak az ellenőrök. Több probléma volt viszont a nyomon követhetőséggel, kevesebben tudták igazolni, honnan származott az adott áru, főleg a szaloncukrok esetében – mondta. Hozzátette: a minőségmegőrzési vizsgálaton a szaloncukrok szintén rosszul szerepeltek, sok esetben lejárt szavatosságú terméket találtak az ellenőrök.
Az államtitkár kiemelte, hogy ezek csak részeredmények, a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is december 1. és 31. között zajlik az ország területén. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a megyei, járási kormányhivatalok szakemberei végzik, kiemelten ellenőrzik a hús- és hústermékek előállítását, forgalmazását, az édesipari termékeket, a hal- és a zöldség-gyümölcs forgalmazást, az italokat.