kukorica, szárazság, aszály, mezőgazdaság, termés, időjárás

A konzervipar teljesítményét is rontotta az idei aszály

Gazdaság

Közepes csemegekukorica-termést és gyenge zöldborsótermést vásárolhatott fel idén a hazai konzervipar. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön kiadott körképe szerint a feldolgozásra szánt zöldségek minőségét az időjárás is rontotta.

Hirdessen nálunk! Megéri!

Bár a csemegekukorica másodvetésének-, valamint az ipari paradicsomnak a betakarítása még tart, a jelenlegi adatok alapján közepes csemegekukorica (hektáronként 14 tonna) és gyengébb zöldborsó (hektáronként 4,2 tonna) termésátlagot ért el az idei szezon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a kedvezőtlen időjárás miatt több a hibás termék, amely a feldolgozás arányát és a kész konzervtermék mennyiségét is csökkenti.

Az aszály évről évre visszatérő problémát jelent a konzervipari felhasználásra szánt zöldség- és gyümölcstermesztésben. Még mindig alacsony az öntözött területek aránya, ami az idei és az ezt megelőző aszályos években rontja a gazdasági eredményeket – állapították meg.

A körképben kiemelik, hogy a szántóföldi zöldségtermesztésre hasznosított terület az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, 74 ezer hektárt tesz ki az országban.

A teljes termőterület mintegy 50 százalékán csemegekukoricát, míg a 25 százalékán zöldborsót termesztenek a gazdálkodók, a fennmaradó 25 százalékon több mint 20 zöldségféle osztozik. A gyümölcsösök tekintetében is hasonló a helyzet. A konzervipar számára fontosabb termék az őszibarack és a meggy.

A betakarított csemegekukorica kétharmadát, a zöldborsó közel 55-60 százalékát a konzervipar dolgozza fel. A konzervgyárakban évente mintegy 200 ezer tonna csemegekukorica- és 40 ezer tonna zöldborsó konzerv készül. A hüvelyes növények részesedése a konzervipari termékekben kismértékű, éves feldolgozásra vásárolt mennyiségük 15-20 ezer tonna körül alakul. A kisebb volumenű termékek között még említésre méltó a konzervuborka, amiből évente mintegy 7-9 ezer tonnát dolgoz fel a konzervipar. A konzervipari vállalkozások által feldolgozott legnagyobb mennyiségű gyümölcs a meggy, amelyből – a terméstől függően – mintegy 35-40 ezer tonna alapanyagot vásárol fel az ipar.

A hazai konzervipari termékek 50-60 százaléka külföldre kerül. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az itthon készült fagyasztott és konzerv csemegekukorica 90 százalékát az exportpiacokon értékesítik.

Legfontosabb piaca továbbra is Németország, de Lengyelországba, Franciaországba és Olaszországba is jelentős mennyiségű csemegekukorica-konzervet szállítanak.

A konzerv zöldborsó és a meggybefőtt több mint 80 százaléka megy exportra. A vizsgált termékek közül a fagyasztott zöldborsó és a fagyasztott meggy export mennyisége a legalacsonyabb.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette