Sztrájkolnak a menekülteket segítő debreceni önkéntesek

Helyi hírek

Múlt péntek óta nem jelentek meg a debreceni vasútállomáson azok az önkéntesek, akik az elmúlt másfél hónapban minden éjjel ott voltak, hogy segítsenek az egyre nagyobb számban érkező menekülteknek – írja a Népszabadság.

A lap információi szerint az önkéntesek által „sztrájknak” nevezett távolmaradás oka többek között az, hogy feszültségek alakultak ki a segítők, valamint a rendőrök és a vasúti rendészek között. Egy önkéntes a neve elhallgatásával azt mondta: elegük lett abból, hogy egyes rendőrök és biztonsági őrök úgy tekintettek rájuk, mintha a beosztottjaik lennének, sőt – mint fogalmazott – „már-már utasításokat kezdtek adni”.

Egy rendőr egyszer még azt is szóvá tette, hogy szerinte rossz módszerrel osztják ki a menekültek között az ásványvizeket, a napokban pedig a vasúti rendészek azzal mentek oda hozzájuk, hogy jó lenne, ha angol nyelvű tájékoztató feliratokat helyeznének ki a pályaudvaron.

Ezt az önkéntesek azért furcsállták, mert szerintük ez a MÁV dolga lenne. Sérelmesnek érezték, hogy miközben ők már másfél hónapja általában mindennap éjfélig, egy óráig segédkeznek a menekültek ellátásában, a vasúttársaság még arra sem képes, hogy önerőből oldja meg az angol nyelvű tájékoztatást.

Fenyegetik, provokálják a menekültek segítőit Debrecenben