Nagyon sokba kerülhet, ha nem takarítjuk a járdát

Helyi hírek
A Hajdúszoboszlói Közterület-felügyelet felhívja a tisztelt lakosok és ingatlan tulajdonosok figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel kezeljék a téli havazásokból adódó kötelezettségüket.

A 18/2003. (X. 16.) a helyi környezet és a természet védelméről szóló önkormányzati rendelet II. fejezet 3. § 2. bekezdése szerint az ingatlanok előtt lévő járdaszakasz folyamatos tisztán tartásáról, a hó eltakarításáról, a síkos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, járda melletti zöld sáv vagy vízelvezető árok esetén az úttestig terjedő teljes terület) síktalanításáról, tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni.

A 13/2013. (V. 09.) a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet szerint a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a helyi környezet és természet védelméről szóló 18/2003. (X. 20.) számú önkormányzati rendeletben meghatározott szabályokat nem tartja be.

Jogkövetkezmények

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet szerint százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság, illetve  ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.
Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés is alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásokban a jegyző jár el, míg helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő jogosult.
Az eljárás lefolytatása során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Kérik, hogy a helyi 18/2003. (X. 16.) Önkormányzati rendeletben foglaltaknak eleget téve gondoskodjanak a közterületi járdaszakaszok folyamatos síktalanításáról, ezzel kerülve el a baleseteket továbbá az elmulasztásból adódó jogkövetkezményeket.