Tűzifa

Gáz helyett fával fűtenék iskolákat – visszatér a kincskereső kisködmön világa?

Gazdaság Helyi hírek Ország

A Belügyminisztérium utasítja az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét kályhák beszerzésével – olvasható abban a levélben, amelyet a tankerületek kaptak, a levelet sikerült megszereznie a Klubrádiónak.

A Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, Totyik Tamás elképedt az ötleten. Az átalakítás értelmetlen, és nagyon költséges, mert a fa ugyanolyan drága lesz, mint a gáz. Szerinte így visszatérünk a kincskereső kisködmön világába, ahol majd a gyerekeknek kell fát hordaniuk az iskolába. A PSZ tagjaiban felmerült a gyanú, hogy a Belügyminisztérium azért tarthatta még vissza eddig a tanév rendjének kiadását, mert a téli időszakra szénszünetet terveznek.

Levél az iskoláknak

A fával való tüzelésre való átállás nem csak visszalépés is a gáztüzeléshez képest, de olyan költséggel jár, amire nincs a tankerületnek forrása – mondta Holoda Attila energetikai szakértő. A tűzifa már most hiánycikknek számít. A fatüzelés alkalmazásával az ökológiai lábnyom is nagyobb lesz, hangsúlyozta Holoda.

Miért az iskolákon akar a kormány spórolni először, illetve ha ekkora a gázhiány, miért adott el Magyarország Szerbiának 500 millió köbméter gázt? Többek között ezeket kérdezte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki a levelet a közösségi oldalán is posztolta.

Nyitókép: Frank Yvette