Délvidék Ház Szeged

Horthy emléktáblát avatnak Szegeden, nagy a tiltakozás

Helyi hírek Kultúra Ország

Napok óta óriási vita folyik az online térben Szegeden arról, hogy október közepén Horthy emlékművet készülnek avatni Újszegeden a Dél-vidék Házban. Szombaton Botka László is megszólalt az ügyben.

Miután kormányzati épületben akarják felavatni Horthy emlékművét egy fideszes országgyűlési képviselővel, amit nem tudok megakadályozni, ezért nincs más eszközöm mint: Szeged nevében határozottan arra hívom fel a fideszes Mihálffy Béla képviselő úr figyelmét, hogy ezt ne tegye – írta közösségi oldalán a város polgármestere.

Szerinte óriási jogos indulatokat fog kelteni akkor, amikor a szegedieket is az óriási áremelkedés és a rezsiválság fenyegeti. Inkább ennek leküzdésében legyenek a fideszesek „hős magyarok”.

A XXI. századi, sikeres, európai Szegednek nem példaképe egyetlen vérbe fojtott és bukással végződött, hazug, XX. századi diktatúra sem. Mi a jövő, az élhető, európai, szabad, toleráns és szolidáris Szeged városát építjük. Ha már ebben nem kíván segíteni helyben se Mihálffy Béla se a Fidesz, legalább ne okozzanak további beláthatatlan következményű konfliktusokat! – írta Botka László.

Mint ismert, október 15-én szombaton az állami tulajdonban lévő Dél-vidék Házban a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság tagjai felavatják Horthy Miklós domborművét.

Az esemény hírére a szegedi Momentum is reagált, elítélve a kezdeményezést, de a párt az avatási beszédre készülő Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselőnek is üzent: „Szegedi képviselő nem adhatja nevét Horthy Miklós ünnepléséhez. Arra kérjük, ön se tegye ezt!”

Az önkormányzat portálja, a szeged.hu utolérte Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, aki a közelgő avatás kapcsán felelevenítette azt is, hogy nem olyan régen a Parlamentben Dúró Dóra, a Mi hazánk országgyűlési képviselőjének a dolgozószobájában avattak Horthy-szobrot. Heisler azt mondta, „az, hogy egymás után viszonylag hamar két ilyen szobrot is felavatnak, rendkívül rossz irány. Ez a fajta Horthy-kultusz, ami szép lassan kiépül Magyarországon megítélésünk szerint rombolja a hazai demokráciát. Horthy Miklósnak a regnálása alatt számos kirekesztő törvényt hoztak. Alatta indították el a magyarországi zsidók deportálását. … Nem gondoljuk azt, hogy egy ilyen politikus bármilyen szinten referenciaszemély lehetne a magyar politikában.”

Heisler András a portálnak megjegyezte azt is, ők már úgy tudják, Mihálffy Béla mégsem mond beszédet ezen az avatáson. Ezzel kapcsolatosan a szeged.hu kereste az országgyűlési képviselőt, de nem érte el. Mi a közösségi oldalát néztük meg, ott még nem reagált az ügyre.