Évadnyitó ülés Szegedi Nemzeti Színház

Szeged is megszorításokra kényszerül, kulturális és sportlétesítményeket zár be a város

Gazdaság Helyi hírek Kultúra Ország

Minden önkormányzati dolgozónak megmarad az állása, de lesznek kulturális és sportlétesítmények, amiket átmenetileg be kell zárnunk – mondta a Szeged Televízió Téma című műsorában a gazdasági alpolgármester.

Kovács Tamás arról beszélt, hogyan próbálja kivédeni Szeged az energiaválságot, hogyan tudja kezelni az egekbe szökött gáz- és villanyszámlát. – Idén még minden intézmény működik, lesz karácsonyi vásár és díszkivilágítás is, de jövőre a kulturális és sportintézmények legalább egy hónapig zárva lesznek, az óvodák és a bölcsődék téli szünete igazodik az általános és középiskolák meghosszabbított szünetéhez – írta a városi önkormányzat portálja, a szeged.hu.

Kovács Tamás elmondta, egyetlen célja lehet most a szegedi önkormányzatnak, fenn kell tartani a város működőképességét. A trolik és a villamosok nem állhatnak le, mert akkor leáll a város. Nem kapcsolják le a közvilágítást sem. Nem zárják be a bölcsődét és az óvodákat sem, hiszen akkor pont úgy megállna a város és a szociális intézményeket sem zárják be, viszont az óvodák és a szociális intézmények esetében még tovább racionalizálni kell a működésüket.

A gazdasági alpolgármester elmondta, egyetlen dolgot tehetnek, erről lesz szó az október 21-i közgyűlésen: szigorú és határozott fenntartói döntést kell hozni, aminek a lényege, hogy a kultúra és a sport létesítményeit kell hosszabb, rövidebb időre bezárni. A mostani közgyűlési döntéssel januártól március elejéig életben lévő változásokat hoznak.

Valószínűleg az alábbi racionalizálásokat, ideiglenes jövő évi bezárásokat kell megszavaznia Szeged közgyűlésének jövő héten pénteken; az alábbi felsorolás még módosulhat. A bezárásokkal másfélmilliárd forintot tud megtakarítani Szeged. Az intézkedési terv 2023 első két hónapjára vonatkozik majd.

Óvodák:

A téli szünet az általános és középiskolákhoz hasonlóan december 20-ától 2023. január 8-áig tart. Az óvodaépületeket 20–22 fok közé kell felfűteni. December elsejétől 2023. március 3-áig három óvoda ideglenesen bezár. A Sás utcai óvoda gyerekei a Tünde téribe, a Szél utcai Napsugár óvoda gyerekei a Katona utcaiba, míg a Honfoglalás utcai óvodások a Kölcsey téribe járnak majd.

Bölcsődék:

Szintén január 8-áig tart a szünet, március 3-áig a lehető legrövidebb ideig lesznek nyitva az intézmények. A gyerekek csoportszobáit huszonkét, a fürdőszobáikat huszonnégy fokra kell felfűteni, de a felnőttek szociális helyiségeiben, a közlekedőkben és a raktárakban 18 foknál nem lehet magasabb a levegő hőmérséklete.

Szociális ellátó idősek klubjai közül a Dáni János utcai, a Gáspár Zoltán utcai, a Bölcs utcai és a Kaszás utcai telephelyek december 1-jétől 2023. március 3-áig zárva tartanak. A szociális étkeztetést, a nappali idősek ellátását, a házi segítségnyújtás igénylését, a családsegítést más telephelyeken vehetik igénybe az érintettek.

Intézmények:

Polgármesteri hivatal: a kirendeltségek március 3-áig zárva lesznek.

Szegedi Nemzeti Színház: a nagyszínház március 3-áig, a Kisszínház február 14-éig lesz zárva.

Agóra és a művelődési házak: március 3-áig zárva tartanak.

Móra Ferenc Múzeum: zárva március 3-áig.

Somogyi-könyvtár központi épülete és a fiókkönyvtárak: március 3-áig zárva lesznek, kivéve három fiókkönyvtárat, az odesszait, az északvárosit és a rókusit január 11-én kinyitják – ezeket ugyanis nem lehet leválasztani a távfűtésről, azaz zárva tartásukkal nem spórolna semmit az önkormányzat.

Kövér Béla Bábszínház: március 3-áig zárva lesz.

Szegedi Sport és Fürdők: az Anna fürdőben csak a járóbeteg-szakellátás működik majd, de a vizes részleg március 3-áig zárva lesz december 19-étől. A Tiszavirág Sportuszoda december 19-étől március 3-áig, Újszegeden a sportcsarnok és a sportuszoda február 3-áig lesz zárva. A Műjégpálya nem nyit ki március 3-áig.

Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nkft.: az IH Rendezvényközpont február 3-áig, a Senior Center, a Partfürdő, a Belvárosi Mozi és a D2 március 3-áig tart zárva.

Szegedi Városkép és Piac: hétfőnként zárva lesz a mars téri piac, ahol rövidített nyitva tartás lesz 5 órától 15 óráig.

Tourinform: a Széchenyi téri iroda és az Alsóvárosi Tájház is december 19-étől március 3-áig zárva lesz.

Az IKV, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szegedi Közlekedési Társaság ügyfélszolgálati irodái is rövidített nyitvatartással dolgoznak. – Január 2-ától március 3-áig szünetel a díszkivilágítás is – írta a szeged.hu.

Nyitókép: A Szegedi Nemzeti Színház nagyszínháza jövőre március 3-áig lesz zárva. Fotó: Frank Yvette