tanártüntetés

Hosszú szegedi séta után rendhagyó órát tartottak a tiltakozó szegedi tanárok

Helyi hírek Kultúra Ország

A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumtól indult csütörtök délután a tiltakozó tanárok nagy sétája a Klauzál térre, útközben több helyen is csatlakoztak a József Attila sugárúton, majd a Stefánián és a Roosevelt téren átvonuló menethez. Az eseményt a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja és a VVL – Veritas Virtus Libertas egyetemi polgári csoport szervezte. Portálunk először a Radnóti nagy zebrájánál találkozott a tüntető, táblákat magasba emelő pedagógusokkal, itt rendőrök biztosították az átkelést, minimum három járőrautót is láttunk.

Úgy alakult, hogy  Erdélyi Eszter vezetésével tartott rendhagyó tanóráról alaposan lekéstünk és csak a harmadik harmadára értünk a Klauzál térre. Útközben, a Széchenyi téren a lassan városképi jelentőségű kutyaiskola normál órájával találkoztunk. Kb. egy tucat kutya és ugyanannyi gazda, plusz a magabiztos, határozott hangú oktató hölgy akit láthatóan nem zavart a tüntetés ideig hallható “zaja”.

A Klauzál téren sokan voltak, arra értünk oda, hogy valaki valamire ötöst kapott ötöt kapott. Hallottuk a beszéd végét és az SZTK, a Szegedi Tanárok Karának énekét – az előadást nagyon sokan mobil telefonjuk fényével kísérték. A rendhagyó tanóra kb. pont háromnegyed 7-kor fejeződött be, vagyis az a két focista csapattársam – egyikükkel össze is futottam -, akik a tüntetésre hivatkozva lemondták a szokásos csütörtöki labdás testmozgást, simán átautózhattak, biciklizhettek volna a Kisstadionba, odaértek volna kezdésre. Még késhettek is volna egy kicsit, ők lehettek volna az első cserék – így meg csak éppen csak, hogy megvoltunk darabra.

A szegedivel párhuzamosan több városban is szerveztek csütörtökön tiltakozó akciót a tanárok, mindenütt ugyanazt a 9 pontos követelésüket olvasták fel:

Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról és hiteles tájékoztatást!
Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, a kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza, megbecsülést a pedagógusoknak!
Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
Felelős, hozzáértő oktatásirányítást, önálló oktatási minisztériumot!
Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek, az iskoláktól az egyetemekig!
Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és tanításhoz, neveléshez!
Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásnak, korszerű NAT-ot és szabad tankönyvválasztást!

A kutyaiskola mozgó, normál tanórája egyébként éppen a tanárok rendhagyó tanórájának utolsó percére ért oda a Klauzál térre, így a kutyáknak és a gazdáiknak nehezített feladat volt átverekedni magukat a tömeg mögötti, bódék előtti, keskeny, akkor még nem is igazán létező átjárón.

– ka –

A szerző fotói.