Élve megégetve

Boszorkányégetés volt a szegedi Vármúzeumban

Helyi hírek Kultúra Ország

Élve megégetve – boszorkánytéboly szereplői Menczel Andrea, Molnár Erika, Tánczos Adrienn, valamint Barnák László és Jakab Tamás „boszorkányégetésen” vettek részt péntek délután a szegedi Vármúzeumban.

Mint korábban többször írtuk, a Szegedi Nemzeti Színház ősbemutatóra készül a Kisszínházban, december 9-én lesz Lőrinczy Attila szegedi vonatkozású színművének premierje. Az Élve megégetve – boszorkánytéboly című darabhoz kapcsolódóan online közönségtalálkozó is volt szerdán az alkotók közreműködésével a Reök-palotában.

Az 1720-as években – nem sokkal a török hódoltság és a levert Rákóczi-féle szabadságharc után ugyancsak nehéz idők jártak a Dél-Alföld lakóira. A sokféle nyomorúság következtében fellépő válsághelyzet és a bűnbakkereső szándék minden bizonnyal egyaránt közrejátszott abban, hogy 1728. július 23-án a nagy szegedi boszorkányperben tizenkét embert ítéltek máglyahalálra.

A péntek délutáni várbeli eseményen Barnák László, a színház igazgatója arról beszélt, hogy boszorkányüldözés ma is van, és nem csak Afrikában érhető tetten, hanem sajnos hazai hétköznapjainkban is, még ha ez igazából csak átvitt értelemben igaz.

Lőrinczy Attila darabja a korabeli periratokat is felhasználva nem korhű rekonstrukcióra törekszik, hanem a történelmi tények tiszteletben tartásával egy fiktív történetet mesél el, melyben azt igyekszik körüljárni, milyen életviszonyok, érdekek, szenvedélyek, babonás hitek és emberi gyarlóságok vezettek el a példátlanul kegyetlen ítélethez.

Babonás hit, emberi gyarlóság és főleg gyűlölet ma is bőven mérgezi az életünket, vezet “boszorkányüldözéshez”, és nem csak a hölgyeket kiálthatják ki boszorkánynak. Jó példa erre a szegedi színész, Jakab Tamás várbeli megégetése is, ami tökéletesen tűzvédelem kompatibilis látványosság volt.

Fotók és videók: Frank Yvette